Ptysie z kremem z serka Phily

Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 225 ml mleka
  • 4 duże jajka
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g serka Philadelphia Original
  • 150 ml śmietany 30 %

Sposób przygotowania

  1. Mleko, masło i łyżkę cukru podgrzej w garnku do momentu, aż masło się rozpuści i masa zacznie wrzeć.
  2. Do masy dodaj przesianą mąkę i energicznie wymieszaj. Mieszaj przez kilka minut na średniej temperaturze. Przełóż ciasto do naczynia miksera i odstaw na 5-10 minut do wystygnięcia.
  3. Roztrzep jajka. Do lekko ciepłego ciasta dodawaj partiami masę jajeczną i mieszaj mikserem do momentu uzyskania lekko lejącej konsystencji.
  4. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj małe ptysie o szerokości 2-3 cm i wysokości około 2 cm. Zostaw duże odstępy między ptysiami, ponieważ ciasto mocno urośnie podczas pieczenia.
  5. Piecz w 200 st. C przez 10 minut, następnie przez 5 minut w 180 st. C.
  6. Przygotuj krem. Serek Phily, śmietanę i cukier puder ubij za pomocą miksera. Wstaw do lodówki.
  7. Upieczone ptysie odstaw do wystudzenia. Następnie przekrój i przełóż kremem serkowo-śmietankowym.
  8. Ptysie podawaj oprószone cukrem pudrem.

Mam ochotę na

Ryż na mleku z serkiem Philadelphia, pieczonymi truskawkami, kruszonką i macierzanką cytrynową
Ryż na mleku z serkiem Philadelphia, pieczonymi truskawkami, kruszonką i macierzanką cytrynową
czas przygotowania: 25 minut
Sałatka z kwiatami
Sałatka z kwiatami
czas przygotowania: 10 minut
Ramen z imbirową wołowiną
Ramen z imbirową wołowiną
czas przygotowania: 7 godzin
Ciabatta z serkiem Philadelphia i grillowanymi warzywami
Ciabatta z serkiem Philadelphia i grillowanymi warzywami
czas przygotowania: 15 minut
Sernik amerykański z polewą toffi i orzechami
Sernik amerykański z polewą toffi i orzechami
czas przygotowania: 50 minut