1. Podsmaż cebulę na maśle. Kiedy zmięknie i lekko się przyrumieni, dodaj do niej szpinak (garść po garści) i czosnek. Podduś całość, przez cały czas mieszając. Dodaj serek Philadelphia i ser gorgonzola. Połącz całość – do uzyskania jednolitej masy. Dodaj poszatkowaną natkę pietruszki i wymieszaj.
2. Wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto (ok 5 mm grubości), pokrój na 3 trójkąty równej wielkości. Pierwszy trójkąt połóż na blaszce z papierem, posmaruj go połową masy szpinakowej i przykryj kolejnym trójkątem. Połóż kolejną część masy szpinakowej i ponownie przykryj ją ostatnim już trójkątem z ciasta.
4. Wytnij po obu stronach poziome pasy o szerokości mniej więcej 2 cm. Na środku zostaw nieprzecięty pas (również ok 2 cm szerokości). Rozpocznij zawijanie – po kolei, idąc od góry, skręcaj każdy pasek. Najpierw tylko raz, następnie (te dłuższe paski) dwu albo trzykrotnie.
5. Tak przygotowaną, surową jeszcze choinkę posmaruj lekko wzburzonym białkiem.
6. Piecz w temperaturze 200 st. C około 15-20 minut lub aż do zarumienienia się ciasta.
Choinkę podawaj delikatnie ostudzoną.