Botwinka ze szparagami

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

Zupa:

  • 1 pęczek botwinki z młodymi buraczkami
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju lub masła do podsmażenia

Do podania:

  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • Posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania

Zupa:

  1. Buraczki obierz i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. Liście i łodyżki botwinki dokładnie opłucz i posiekaj.
  2. Z szparagów odłam zdrewniałe końce. Pokrój je na kawałki o długości 3–4 cm, a główki odłóż – dodasz je na końcu.
  3. W dużym garnku rozgrzej olej lub masło. Dodaj pokrojone buraczki i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj łodyżki i liście botwinki, smaż kolejne 2–3 minuty.
  4. Zalej warzywa bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut.
  5. Dodaj szparagi (bez główek) i gotuj jeszcze 5 minut.
  6. Dodaj 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  7. Na końcu dodaj główki szparagów i gotuj jeszcze 2–3 minuty.

Do podania:

  1. Gorącą zupę przelej do misek. Na wierzch każdej porcji dodaj kleks serka Philadelphia ze szczypiorkiem i posyp świeżym szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Panzanella
Panzanella
czas przygotowania: 30 minut
Pizza z ziemniakami, rozmarynem, guanciale i cebulą
Pizza z ziemniakami, rozmarynem, guanciale i cebulą
czas przygotowania: 2 godziny
Koktajl z natki pietruszki
Koktajl z natki pietruszki
czas przygotowania: 10 minut
Polenta z serkiem i borowikami
Polenta z serkiem i borowikami
czas przygotowania: 45 minut
Ciasto pomarańczowe
Ciasto pomarańczowe
czas przygotowania: 70 minut