Choinki serkowe

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 200 g serka Philadelphia z ziołami
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku (drobno posiekanego)
  • 12 okrągłych krakersów
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
  • drewniane wykałaczki (opcjonalnie, do stabilizacji)

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj serek z ziołami (np. szczypiorkiem), sokiem z cytryny, solą i pieprzem (jeśli używasz naturalnej wersji serka).
    Wstaw masę do lodówki na 15-20 minut – ułatwi to formowanie „choinek”.
  2. Z masy serowej formuj stożki przypominające choinki (najlepiej robić to zwilżonymi rękami). Każda z nich powinna być proporcjonalna do wielkości krakersa, który będzie jej podstawą.
    Stożki odstaw do lodówki na kolejne 10-15 minut, aby się usztywniły.
  3. Na talerz wysyp drobno posiekany koperek. Obtocz każdą „choinkę” w koperku, dociskając delikatnie, aby zielenina dobrze się przykleiła.
  4. Umieść każdą „choinkę” na okrągłym krakersie. Jeśli są wysokie, możesz przebić je wykałaczką od góry do dołu, by były bardziej stabilne.

Mam ochotę na

Lody waniliowe
Lody waniliowe
czas przygotowania: 20 minut (+czas mrożenia)
Chlebek dyniowy 
Chlebek dyniowy 
czas przygotowania: 60 minut
Pierogi z makiem
Pierogi z makiem
czas przygotowania: 45 minut
Kotleciki jaglane z dipem serkowo-cytrynowym
Kotleciki jaglane z dipem serkowo-cytrynowym
czas przygotowania: 40 minut
Rogal maślany ze śmietankową pastą jajeczną i miodowym boczkiem
Rogal maślany ze śmietankową pastą jajeczną i miodowym boczkiem
czas przygotowania: 15 minut