drewniane wykałaczki (opcjonalnie, do stabilizacji)
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj serek z ziołami (np. szczypiorkiem), sokiem z cytryny, solą i pieprzem (jeśli używasz naturalnej wersji serka). Wstaw masę do lodówki na 15-20 minut – ułatwi to formowanie „choinek”.
Z masy serowej formuj stożki przypominające choinki (najlepiej robić to zwilżonymi rękami). Każda z nich powinna być proporcjonalna do wielkości krakersa, który będzie jej podstawą. Stożki odstaw do lodówki na kolejne 10-15 minut, aby się usztywniły.
Na talerz wysyp drobno posiekany koperek. Obtocz każdą „choinkę” w koperku, dociskając delikatnie, aby zielenina dobrze się przykleiła.
Umieść każdą „choinkę” na okrągłym krakersie. Jeśli są wysokie, możesz przebić je wykałaczką od góry do dołu, by były bardziej stabilne.