Czas przygotowania:
20 minut + czas pieczenia2 godziny + czas chłodzenia30 minut
Składniki
175 g kruszonki z herbatników
40 g stopionego masła
400 g serka Philadelphia Original
140 ml kwaśnej śmietany
3 ubite jajka
100 g cukru pudru
25 g mąki pszennej
25 g kakao
75 g ciemnej czekolady, stopionej
2 dojrzałe gruszki, obrane, wydrążone i pocięte w kostkę
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 170⁰C i przygotuj okrągłą formę do ciasta/tortownicę o średnicy 20-21 cm.
Kruszonkę z herbatników połącz masłem i wyłóż mieszankę na foremkę.
Zmiksuj serek Philadelphię, kwaśną śmietanę, jajka i cukier aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj mąkę, kakao i stopioną czekoladę, dobrze wymieszaj składniki. Wrzuć do mieszanki kawałki gruszki. Wylej wszystko na herbatnikowy spód.
Piecz przez około 60 minut. Wyłącz piekarnik, ale pozostaw w nim sernik jeszcze na godzinę. Poczekaj do chłodzenia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Wskazówka: Powierzchnia pieczonego sernika często trochę pęka podczas pieczenia i chłodzenia.