Hummus z serkiem śmietankowym i ziołami

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • 250 g ciecierzycy z puszki
  • 3 łyżki pasty tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 1 płaska łyżka kuminu
  • 125 g serka Philadelphia Light
  • 4 łyżeczki serka Philadelphia Light
  • 15 liści bazylii
  • 6 gałązek oregano
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki sezamu
  • oliwa do skropienia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Na suchej patelni upraż sezam na złoty kolor.
  2. Ciecierzycę razem z zalewą, pastę tahini, sok z cytryny, kumin i 125 g serka umieść w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Pieczywo opiecz w opiekaczu na złoty kolor. Każdą kromkę posmaruj hummusem.
  4. Liście bazylii, oregano i natkę pietruszki wymieszaj i skrop oliwą, nałóż na kromki z hummusem. Na każdą kromkę wyłóż po łyżeczce serka. Posyp wierzch sezamem.

Mam ochotę na

Kofty z indyka z miętowym sosem i sałatką tabbouleh
Kofty z indyka z miętowym sosem i sałatką tabbouleh
czas przygotowania: 45 minut
Ciastka „jajka sadzone”
Ciastka „jajka sadzone”
czas przygotowania: 40 minut + 1 godzina chłodzenia ciasta
Risotto z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Risotto z suszonymi pomidorami i szpinakiem
czas przygotowania: 30 minut
Galette z pomarańczami
Galette z pomarańczami
czas przygotowania: 45 minut + czas pieczenia
Sernik baskijski
Sernik baskijski
czas przygotowania: 70 minut