Śródziemnomorska papryka nadziewana z serkiem Philadelphia
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania:
10 minut + czas gotowania30 minut
Składniki
125 g kaszy kuskus
200 ml bulionu z kurczaka
2 łyżki pociętej pietruszki, plus odrobina do dekoracji
pół cytryny – na sok
80 g pomidorów koktajlowych, w ćwiartkach
20 g czarnych lub zielonych oliwek, pociętych
85 g wędzonego łososia, podzielonego na małe kawałki
4 czerwone papryki, obrane i wydrylowane
160 g serka Philadelphia z ziołami
Sposób przygotowania
Umieść kaszę kuskus w misce, zalej gorącym bulionem i zostaw na pięć minut.
Użyj widelca do przemieszania ziaren, następnie dodaj do nich pociętą pietruszkę, sok z cytryny, oliwki i łososia. Przypraw i zapiecz w piekarniku w temperaturze 200°C/180°C (z termoobiegiem).
Połóż na blaszce obrane papryki. Piecz je w piekarniku przez 20 minut, aż zaczną się robić miękkie. Następnie wyjmij je na chwilę I wypełnij mieszanką z kuskusem. Ponownie włóż do piekarnika i piecz jeszcze przez 10 minut.
Połóż serek Philadelphia na wierzchu. Podawaj z zieloną sałatą.