Masa
Spód
Dekoracja
Spód ciasta
1. Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia.
2. Herbatniki oraz miękkie masło umieść w malakserze i zmiksuj do otrzymania okruchów (o konsystencji mokrego piasku). Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy, uklep równomiernie i wstaw do lodówki.
Masa serowa
3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru. Serek Philadelphia Light zmiksuj krótko z resztą cukru i sokiem z cytryny, połącz z ubitą śmietanką i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na pół, aby przygotować dwie warstwy sernika opisane poniżej.
Warstwa żółta
Połowę żelatyny (4 łyżeczki) wsyp do rondelka z 35 ml zimnej wody i odstaw na 10 minut. Po tym czasie podgrzej na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści (nie doprowadzaj do wrzenia, bo straci swoje właściwości). Połącz pulpę z mango z połową masy serowej. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami masy i dodaj do reszty, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do tortownicy i wstaw do lodówki na godzinę.
Warstwa biała
Namocz w rondelku drugą porcję żelatyny (4 łyżeczki) w 35 ml wody. Po 10 minutach podgrzej na małym ogniu, aż się rozpuści (pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia). Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami pozostałej masy serowej, a następnie połącz z resztą masy. Wyjmij tortownicę z lodówki i delikatnie wyłóż przygotowaną masę na warstwę z mango. Wstaw formę do lodówki na 3-4 godziny lub najlepiej na całą noc.
4. Ubij na sztywno 100 ml zimnej śmietanki 36% z 20 g cukru. Obrane mango pokrój w kostkę. Sernik przełóż na paterę i udekoruj wierzch bitą śmietaną przy samym brzegu, zostawiając resztę miejsca na kawałeczki mango. Gotowy sernik posyp listkami mięty.