Nagrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i narysuj na koło o średnicy 18 cm.
Oddziel białka od żółtek (żółtek nie wyrzucaj – możesz z nich zrobić np. majonez) i korzystając z robota kuchennego lub miksera ręcznego ubijaj z nich pianę, aż będzie sztywna. Zmniejsz obroty i dodawaj drobny cukier po jednej łyżce – zajmie to około 15 minut. Ważne, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.
Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, a następnie ocet. Zwiększ obroty i miksuj jeszcze przez minutę. Przełóż ubite białka na blachę wyłożoną papierem i uformuj bezę wedle własnego uznania w obrębie narysowanego koła. Wstaw blachę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni.
Piecz przez 60 minut, a po upływie tego czasu nie otwieraj piekarnika, pozwól bezie ostudzić się (najlepiej minimum 6 godz.). Po ostudzeniu bezy ubij śmietankę na sztywno i dodaj serek Philadelphia Light oraz ekstrakt waniliowy (wciąż ubijając wszystko na najwyższych obrotach).
Na wierzchu bezy ułóż krem i przyozdób świeżymi owocami i jadalnymi kwiatkami.