Brownie Trifle

Ilość porcji: 16 - brownie; 6 - deser
Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia20-25 min

Składniki

  • 175 g miękkiego masła
  • 100 g ksylitolu
  • 3 jajka
  • 40 g kakao
  • 175 g ciemnej czekolady min. 85%
  • 80 g mąki migdałowej
  • Składniki – deser
  • 6 kawałków brownie
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 200 ml śmietany 30% do ubicia
  • 8 łyżek syropu kokosowego

Sposób przygotowania

Ciasto brownie – krok I
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Czekoladę rozpuść w garnuszku lub kąpieli wodnej, następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie zmiksuj miękkie masło, ksylitol, jajka i kakao. Możesz użyć blendera. Dodaj czekoladę i mąkę z migdałów. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Foremkę 20×20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej gotową masę, wyrównaj silikonową łopatką i piecz około 20-25 minut, w zależności od tego, jaki stopień wypieczenia chcesz osiągnąć.

Trifle z brownie, 6 pucharków – krok II
Orzechy włoskie upraż na patelni, dodając pod koniec miód. Jajko ubij na kogel-mogel z ksylitolem, połącz z serkiem Philadelphia. Zmiksuj wszystko na niskich obrotach. Ubij na sztywno śmietanę i wmieszaj ją bardzo delikatnie do serka z koglem-moglem. Do każdego pucharka na dno wkrusz połowę porcji brownie, przełóż masą serową. Następnie polej jedną łyżką syropu kokosowego, ułóż warstwę orzechów w miodzie. Czynność powtarzaj, kończąc małą ilością brownie i kilkoma orzechami na wierzchu dla ozdoby.

Mam ochotę na

Sernik szarlotkowy
Sernik szarlotkowy
czas przygotowania: 90 minut + czas studzenia
Czekoladowe tiramisu
Czekoladowe tiramisu
czas przygotowania: 15 minut + 30 minut chłodzenia
Faszerowane muszle conchiglioni
Faszerowane muszle conchiglioni
czas przygotowania: 20 minut
Rolada truskawkowa
Rolada truskawkowa
czas przygotowania: 35 minut (+ czas chłodzenia)
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Ciasto czekoladowe z gruszkami
czas przygotowania: 60 minut