Ciasto brownie – krok I
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Czekoladę rozpuść w garnuszku lub kąpieli wodnej, następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie zmiksuj miękkie masło, ksylitol, jajka i kakao. Możesz użyć blendera. Dodaj czekoladę i mąkę z migdałów. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Foremkę 20×20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej gotową masę, wyrównaj silikonową łopatką i piecz około 20-25 minut, w zależności od tego, jaki stopień wypieczenia chcesz osiągnąć.
Trifle z brownie, 6 pucharków – krok II
Orzechy włoskie upraż na patelni, dodając pod koniec miód. Jajko ubij na kogel-mogel z ksylitolem, połącz z serkiem Philadelphia. Zmiksuj wszystko na niskich obrotach. Ubij na sztywno śmietanę i wmieszaj ją bardzo delikatnie do serka z koglem-moglem. Do każdego pucharka na dno wkrusz połowę porcji brownie, przełóż masą serową. Następnie polej jedną łyżką syropu kokosowego, ułóż warstwę orzechów w miodzie. Czynność powtarzaj, kończąc małą ilością brownie i kilkoma orzechami na wierzchu dla ozdoby.