Tajska zupa kokosowa

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 200 g serka Philadelphia Light
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 10 g curry
  • 20 g sosu rybnego
  • 20 g czerwonej pasty curry
  • 10 g cukru trzcinowego
  • 100 g cebuli
  • 100 g cukinii
  • 2 papryczki chili
  • ½ pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania

1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Cukinię przekrój na pół, za pomocą łyżki usuń nasiona, a miąższ pokrój w półplasterki (kilka sztuk zostaw do dekoracji).

2. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pastę curry. Następnie dodaj filet z kurczaka i rumień przez 4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dołóż cebulę oraz cukinię i nie przerywając mieszania, smaż jeszcze 2 minuty. Kolejno wlej sos rybny, wsyp curry i cukier trzcinowy. Zamieszaj i podgrzewaj całość przez chwilę. Wlej bulion warzywny, zagotuj i dodaj przełamany na pół makaron ryżowy. Gotuj zupę przez 5 minut. Na koniec dołóż 100 g serka Philadelphia Light oraz mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszaj i zestaw z ognia.

3. Tajską zupę podawaj przyozdobioną posiekanym szczypiorkiem, cukinią i przekrojoną na pół papryczką chili. Każdą porcję udekoruj dodatkowo 25 g serka Philadelphia Light.

Mam ochotę na

Wiosenne tosty z łososiem i ogórkiem
Wiosenne tosty z łososiem i ogórkiem
czas przygotowania: 15 minut
Chlebek naan
Chlebek naan
czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania ciasta
Syrniki ukraińskie
Syrniki ukraińskie
czas przygotowania: 35 minut
Chili con carne
Chili con carne
czas przygotowania: 90 minut
Omlet cesarski
Omlet cesarski
czas przygotowania: 20 minut