Tort makowo-pomarańczowy

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 5 pomarańczy
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g serka Philadelphia Original
  • gotowa posypka cukrowa – gwiazdki (do dekoracji)

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  2. Jajka ubij ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodaj masę makową, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia się składników.
  3. Przełóż masę po równo do 2 foremek o średnicy 24 cm. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut. Dokładnie wystudź.
  4. Cztery pomarańcze obierz razem z białą częścią pod skórką. Wykrój cząstki pomarańczy pomiędzy błonkami. Cząstki pomarańczy podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka i gotuj przez kilka minut, co chwilę mieszając. Odstaw z ognia, wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Ostudź i schłodź do usztywnienia.
  5. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem, na koniec dodaj serek i delikatnie wymieszaj.
  6. Pierwszy blat makowy połóż na paterze, nałóż ⅓ kremu, następnie pomarańcze z galaretką i znów ⅓ kremu. Połóż drugi blat makowy, wierzch pokryj cienką warstwą kremu. Udekoruj ciasto resztą kremu, wyciskając ulubione kształty przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. Środek ozdób cienkimi plastrami pomarańczy.
  7. Tort wstaw na 30 minut do lodówki. Udekoruj ciasto posypką w kształcie gwiazdek.

Mam ochotę na

Pieczeń wieprzowa z morelami
Pieczeń wieprzowa z morelami
czas przygotowania: 160 minut
Uszka z mięsem z kaczki i z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
Uszka z mięsem z kaczki i z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
czas przygotowania: 120 minut
Parmigiana
Parmigiana
czas przygotowania: 60 minut
Sałatka szparagowa z truskawkami
Sałatka szparagowa z truskawkami
czas przygotowania: 20 minut
Empanady
Empanady
czas przygotowania: 2 godziny