Jajka ubij ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodaj masę makową, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia się składników.
Przełóż masę po równo do 2 foremek o średnicy 24 cm. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut. Dokładnie wystudź.
Cztery pomarańcze obierz razem z białą częścią pod skórką. Wykrój cząstki pomarańczy pomiędzy błonkami. Cząstki pomarańczy podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka i gotuj przez kilka minut, co chwilę mieszając. Odstaw z ognia, wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Ostudź i schłodź do usztywnienia.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem, na koniec dodaj serek i delikatnie wymieszaj.
Pierwszy blat makowy połóż na paterze, nałóż ⅓ kremu, następnie pomarańcze z galaretką i znów ⅓ kremu. Połóż drugi blat makowy, wierzch pokryj cienką warstwą kremu. Udekoruj ciasto resztą kremu, wyciskając ulubione kształty przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. Środek ozdób cienkimi plastrami pomarańczy.
Tort wstaw na 30 minut do lodówki. Udekoruj ciasto posypką w kształcie gwiazdek.