Kuskus z pieczonymi warzywami i wędzonym łososiem

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 100 g kaszy kuskus
  • 200 g pomidorków koktajlowych lub 2 średnie pomidory
  • 1 szalotka (pokrojona w piórka)
  • 1 średni burak (pokrojony w kostkę)
  • 100 g dyni (pokrojonej w kostkę)
  • 1 mały bakłażan (pokrojony w plastry)
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 120 g serka Philadelphia Light
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 100 g łososia wędzonego na ciepło
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • świeże zioła (np. natka pietruszki, koper, mięta) – posiekane (+ kilka gałązek do dekoracji)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Pokrojone pomidory i pozostałe warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, wymieszaj z przyprawami. Piecz w piekarniku przez około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przypieczone.
  3. W międzyczasie przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj polega to na zalaniu kaszy wrzątkiem i odstawieniu na kilka minut, aż wchłonie wodę.
  4. Dodaj do kuskusu posiekane świeże zioła, sól, pieprz i wymieszaj.
  5. Ugotuj jajka na twardo (około 9-10 minut), obierz i pokrój na ćwiartki.
  6. Rozdrobnij łososia wędzonego na ciepło na mniejsze kawałki.
  7. Na wierzchu porcji kuskusu poukładaj pieczone warzywa. Dodaj ćwiartki jajek na twardo i kawałki łososia. Dołóż kleksy serka. Całość posyp siemieniem lnianym i udekoruj świeżymi ziołami.

Mam ochotę na

Risotto z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Risotto z suszonymi pomidorami i szpinakiem
czas przygotowania: 30 minut
Sałatka w słoiku
Sałatka w słoiku
czas przygotowania: 25 minut
Deser à la bingsu
Deser à la bingsu
czas przygotowania: 25 minut + czas oczekiwania
Zupa z młodymi ziemniakami i bobem
Zupa z młodymi ziemniakami i bobem
czas przygotowania: 35 minut
Pstrąg z grillowanymi warzywami
Pstrąg z grillowanymi warzywami
czas przygotowania: 30 minut