200 g pomidorków koktajlowych lub 2 średnie pomidory
1 szalotka (pokrojona w piórka)
1 średni burak (pokrojony w kostkę)
100 g dyni (pokrojonej w kostkę)
1 mały bakłażan (pokrojony w plastry)
2 jajka (ugotowane na twardo)
120 g serka Philadelphia Light
1 łyżka siemienia lnianego
100 g łososia wędzonego na ciepło
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki suszonego tymianku
świeże zioła (np. natka pietruszki, koper, mięta) – posiekane (+ kilka gałązek do dekoracji)
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Pokrojone pomidory i pozostałe warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, wymieszaj z przyprawami. Piecz w piekarniku przez około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przypieczone.
W międzyczasie przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj polega to na zalaniu kaszy wrzątkiem i odstawieniu na kilka minut, aż wchłonie wodę.
Dodaj do kuskusu posiekane świeże zioła, sól, pieprz i wymieszaj.
Ugotuj jajka na twardo (około 9-10 minut), obierz i pokrój na ćwiartki.
Rozdrobnij łososia wędzonego na ciepło na mniejsze kawałki.
Na wierzchu porcji kuskusu poukładaj pieczone warzywa. Dodaj ćwiartki jajek na twardo i kawałki łososia. Dołóż kleksy serka. Całość posyp siemieniem lnianym i udekoruj świeżymi ziołami.