Ryż wsyp do garnka i wypłucz kilkakrotnie. Zalej wodą w ilości 1 i 1/4 objętości ryżu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż ryż wchłonie całą wodę.
Do małego garnka wlej ocet ryżowy, wsyp cukier i sól. Podgrzej przez chwilę, żeby połączyć składniki. Ugotowany ryż polej ostudzoną zaprawą, wymieszaj drewnianą łyżką.
Pokrój rybę na podłużne grube kawałki do rolek oraz na cienkie kawałki do nigiri. Sałatę porwij na kawałki. Ogórka pokrój w cienkie podłużne paski, a awokado na podłużne kawałki.
Na stole ułóż matę do sushi, składniki oraz pojemnik z wodą.
Uformuj: – FUTOMAKI Na macie ułóż arkusz nori. Ręce zwilż wodą. Uformuj dużą kulkę z ryżu, połóż na środku maty i rozprowadź ryż równomiernie na 3/4 długości nori. Na środku ryżu rozetrzyj pasek pasty wasabi, ułóż kawałek ryby, warzywa i posmaruj grubą warstwą serka Philadelphia. Zwijaj rolkę za pomocą maty. – URAMAKI Ryż rozprowadź na całej powierzchni nori, posyp sezamem. Odwróć. Na środku nori rozetrzyj pasek wasabi, posmaruj serkiem, ułóż rybę i warzywa. Zwiń rolki za pomocą maty. – NIGIRI Ryż uformuj w kulki lub podłużne kawałki, posmaruj odrobiną wasabi. Na każdej kulce połóż cienki kawałek ryby i udekoruj serkiem Philadelphia.
Rolki sushi pokrój ostrym nożem na niewielkie kawałki.
Sushi podawaj z marynowanym imbirem, wasabi oraz sosem sojowym.