Tort konfetti

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 minut + czas studzenia

Składniki

  • 300 g serka Philadelphia Milka
  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 350 g masła
  • 6 jajek
  • 300 g mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g tęczowej posypki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

1. Przygotuj trzy tortownice o średnicy 20 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do wypieków. Piekarnik nagrzej do 170°C (z termoobiegiem).

2. W dużej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz 100 g tęczowej posypki.

3. 300 g miękkiego masła utrzyj w misie miksera na puch. Następnie wbij jajka i zmiksuj do połączenia się składników. Dodawaj partiami suche składniki i mieszaj na wolnych obrotach miksera, aby dobrze się ze sobą połączyły. Gotową masę podziel na trzy równe części i przełóż do tortownic. Wyrównaj wierzchy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone blaty ciasta przełóż na kratkę i wystudź.

4. Przygotuj  krem: 50 g miękkiego masła utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj serek Philadelphia Original w temperaturze pokojowej, sok z cytryny i krótko zmiksuj.

5. Na paterze ułóż blaty ciasta, przekładając je serkiem Philadelphia Milka. 

6. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem z serka Philadelphia Original. Następnie boki ciasta obsyp pozostałą tęczową posypką. Tort przechowuj w lodówce. 

Mam ochotę na

Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami
czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Quiche lorraine
Quiche lorraine
czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia
Zraz z indyka z kluskami śląskimi i marchewką
Zraz z indyka z kluskami śląskimi i marchewką
czas przygotowania: 60 minut
Sałatka z kaszą kuskus i serkiem Philadelphia Light
Sałatka z kaszą kuskus i serkiem Philadelphia Light
czas przygotowania: 15 minut
Spanakopita
Spanakopita
czas przygotowania: 40 minut