1. Przygotuj trzy tortownice o średnicy 20 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do wypieków. Piekarnik nagrzej do 170°C (z termoobiegiem).
2. W dużej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz 100 g tęczowej posypki.
3. 300 g miękkiego masła utrzyj w misie miksera na puch. Następnie wbij jajka i zmiksuj do połączenia się składników. Dodawaj partiami suche składniki i mieszaj na wolnych obrotach miksera, aby dobrze się ze sobą połączyły. Gotową masę podziel na trzy równe części i przełóż do tortownic. Wyrównaj wierzchy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone blaty ciasta przełóż na kratkę i wystudź.
4. Przygotuj krem: 50 g miękkiego masła utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj serek Philadelphia Original w temperaturze pokojowej, sok z cytryny i krótko zmiksuj.
5. Na paterze ułóż blaty ciasta, przekładając je serkiem Philadelphia Milka.
6. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem z serka Philadelphia Original. Następnie boki ciasta obsyp pozostałą tęczową posypką. Tort przechowuj w lodówce.