Wołowina z puree dyniowym

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

Wołowina:

  • 600-700 g ligawy wołowej (oczyszczonej z błon)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku (rozdrobnione)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Purée z dyni:

  • 500 g dyni (np. hokkaido lub piżmowej, upieczonej i obranej)
  • 100 g serka Philadelphia (Original lub z ziołami)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Dekoracja:

  • świeże zioła
  • pestki z dyni

Sposób przygotowania

  1. Ligawę wyjmij z lodówki na 30 minut przed przygotowaniem, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Oczyść mięso z błon, osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Obsmaż ligawę ze wszystkich stron na złoty kolor (ok. 2-3 minuty na każdą stronę).
  3. Dodaj masło, czosnek i zioła. Polewaj mięso roztopionym masłem przez ok. 1 minutę.
  4. Przełóż obsmażoną ligawę do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz 15-20 minut (do uzyskania różowego środka, czyli medium rare). Po upieczeniu wyjmij mięso, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut, aby odpoczęło.
  5. Upieczoną dynię zblenduj na gładką masę. W rondlu podgrzej purée z dyni, dodaj serek i wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  6. Pokrój wołowinę w plastry (powinna być różowa w środku). Na talerzu ułóż porcję purée z dyni, obok połóż kilka plastrów mięsa. Opcjonalnie polej sosem powstałym podczas pieczenia. Możesz udekorować danie świeżymi ziołami lub pestkami dyni.

Mam ochotę na

Szaszłyki drobiowe z dipem serkowo-musztardowym
Szaszłyki drobiowe z dipem serkowo-musztardowym
czas przygotowania: 30 minut
Pierogi z łososiem wędzonym
Pierogi z łososiem wędzonym
czas przygotowania: 45 minut
Gofry proteinowe z pieczoną dynią
Gofry proteinowe z pieczoną dynią
czas przygotowania: 35 minut
Naleśniki z ryżem i owocami
Naleśniki z ryżem i owocami
czas przygotowania: 40 minut
Empanady
Empanady
czas przygotowania: 2 godziny