500 g dyni (np. hokkaido lub piżmowej, upieczonej i obranej)
100 g serka Philadelphia (Original lub z ziołami)
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Dekoracja:
świeże zioła
pestki z dyni
Sposób przygotowania
Ligawę wyjmij z lodówki na 30 minut przed przygotowaniem, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Oczyść mięso z błon, osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony.
Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Obsmaż ligawę ze wszystkich stron na złoty kolor (ok. 2-3 minuty na każdą stronę).
Dodaj masło, czosnek i zioła. Polewaj mięso roztopionym masłem przez ok. 1 minutę.
Przełóż obsmażoną ligawę do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz 15-20 minut (do uzyskania różowego środka, czyli medium rare). Po upieczeniu wyjmij mięso, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut, aby odpoczęło.
Upieczoną dynię zblenduj na gładką masę. W rondlu podgrzej purée z dyni, dodaj serek i wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Pokrój wołowinę w plastry (powinna być różowa w środku). Na talerzu ułóż porcję purée z dyni, obok połóż kilka plastrów mięsa. Opcjonalnie polej sosem powstałym podczas pieczenia. Możesz udekorować danie świeżymi ziołami lub pestkami dyni.