Sałatka z suszonych pomidorów z Philadelphią

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut + czas gotowania4 godziny

Składniki

  • 12 dużych bardzo dojrzałych pomidorów (lub śliwek)
  • 6 łyżeczek brązowego cukru
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 2 łyżeczek suszonego tymianku
  • 2 łyżeczek suszonych płatków chilli
  • 25 g kiści pietruszki
  • 24 oliwki Kalamata
  • 50 g solonych sardeli z puszki (bez oleju)
  • 150 g serka Philadelphia z ziołami
  • pół średniej czerwonej cebuli, bardzo drobno pokrojonej
  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno pokrojone
  • 1 cytryna, starta skórka i sok
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C/130°C z termoobiegiem. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym i rozłóż na nim pomidory. Obsyp je brązowym cukrem, polej octem winnym, dopraw tymiankiem i suszonymi płatkami chili. Skrop oliwą z oliwek.
  2. Umieść blachę z pomidorami w piekarniku na około 4 godziny do częściowego wysuszenia. Dopuszcza się lekkie zbrązowienie brzegów.
  3. Odstaw pomidory do ostygnięcia przed ułożeniem ich na talerzu.
  4. Łyżką nałóż na pomidory serek Philadelphia. Ozdób pietruszką, oliwkami i sardelami.
  5. Przygotuj dressing (zimny sos do sałatek) – wymieszaj w misce czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Polej sałatkę sosem.
  6. Posyp całość startą skórką z cytryny.

Mam ochotę na

Sałatka z pomidorów i awokado
Sałatka z pomidorów i awokado
czas przygotowania: 15 minut
Bajgle śniadaniowe
Bajgle śniadaniowe
czas przygotowania: 15 minut
Muffiny śniadaniowe
Muffiny śniadaniowe
czas przygotowania: 35 minut
Szaszłyki z dorszem, batatem i cukinią
Szaszłyki z dorszem, batatem i cukinią
czas przygotowania: 25 minut
Uniwersalny sos pietruszkowy
Uniwersalny sos pietruszkowy
czas przygotowania: 10 minut