Czas przygotowania:
25 minut + czas gotowania4 godziny
Składniki
12 dużych bardzo dojrzałych pomidorów (lub śliwek)
6 łyżeczek brązowego cukru
50 ml czerwonego octu winnego
2 łyżeczek suszonego tymianku
2 łyżeczek suszonych płatków chilli
25 g kiści pietruszki
24 oliwki Kalamata
50 g solonych sardeli z puszki (bez oleju)
150 g serka Philadelphia z ziołami
pół średniej czerwonej cebuli, bardzo drobno pokrojonej
2 ząbki czosnku, bardzo drobno pokrojone
1 cytryna, starta skórka i sok
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 150°C/130°C z termoobiegiem. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym i rozłóż na nim pomidory. Obsyp je brązowym cukrem, polej octem winnym, dopraw tymiankiem i suszonymi płatkami chili. Skrop oliwą z oliwek.
Umieść blachę z pomidorami w piekarniku na około 4 godziny do częściowego wysuszenia. Dopuszcza się lekkie zbrązowienie brzegów.
Odstaw pomidory do ostygnięcia przed ułożeniem ich na talerzu.
Łyżką nałóż na pomidory serek Philadelphia. Ozdób pietruszką, oliwkami i sardelami.
Przygotuj dressing (zimny sos do sałatek) – wymieszaj w misce czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Polej sałatkę sosem.