Sernik pszczółka

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 200 g czekoladowych ciasteczek
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 kg serka Philadelphia Original
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 puszki brzoskwiń (2 × 850 g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 16 płatków migdałów

Sposób przygotowania

  1. Ciasteczka przełóż do blendera kielichowego i drobno zmiksuj, dodaj roztopione masło i zmiksuj do połączenia się składników. Okrągłą formę tortową (śr. 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wysyp ciasteczkowy spód i wyrównaj, dociskając packą. 
  2. Serek, jaja, cukier i mąkę zmiksuj mikserem na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Masę delikatnie wlej do formy. Sernik piecz przez pierwsze 15 minut w 180°C (góra, dół), następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz 45 minut, ostatnie 15 minut piecz w 100°C (góra, dół). Sernik pozostaw przez 15 minut w wyłączonym piekarniku, następnie uchyl drzwiczki na 30 minut. Wyciągnij ciasto i pozostaw do całkowitego wystudzenia. 
  3. Brzoskwinie z jednej puszki zmiksuj na jednolitą masę, umieść w garnku, podgrzej i wymieszaj razem z galaretkami. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się galaretek. Brzoskwiniową galaretkę wylej na sernik i wstaw ciasto do lodówki na minimum 5 godzin. 
  4. Brzoskwinie z drugiej puszki wyłóż na ręcznik papierowy i osusz. Czekoladę rozpuść razem ze śmietanką i udekoruj połówki owoców jak pszczółki, rysując na nich paski za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego z odciętym rogiem. Skrzydełka z migdałów wetknij w naciętą górę brzoskwiń. Udekorowane brzoskwinie poukładaj na brzegu sernika. Pokrój ciasto na 8 części. 

Mam ochotę na

Kremowa zupa z podgrzybkami
Kremowa zupa z podgrzybkami
czas przygotowania: 60 minut
Chowder z kalafiora i kukurydzy
Chowder z kalafiora i kukurydzy
czas przygotowania: 35 minut
Zupa krem z awokado
Zupa krem z awokado
czas przygotowania: 35 minut
Wegeburgery w sosie pomidorowym
Wegeburgery w sosie pomidorowym
czas przygotowania: 40 minut
Sernikobrownie
Sernikobrownie
czas przygotowania: 2 godziny + czas studzenia ciasta