Spring rollsy z kurczakiem

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 100 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g sosu słodko-pikantnego chili
  • ½ ogórka szklarniowego
  • ½ marchewki
  • 80 g kiełków lucerny
  • 4 gałązki szczypiorku
  • 4 gałązki bazylii
  • 4 gałązki mięty
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz, do smaku

Sposób przygotowania

1. Pierś z kurczaka przekrój na pół, natrzyj olejem, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Połóż mięso na rozgrzaną patelnię i smaż 3-4 minuty z każdej strony. Przełóż kurczaka z patelni na talerz, przestudź, a następnie pokrój wzdłuż na grube paski.

2. Ogórka przetnij na pół i za pomocą łyżki usuń nasiona. Następnie pokrój go w cienkie słupki. To samo zrób z umytą marchewką. Warzywa podziel na cztery równe porcje.

3. Arkusz papieru ryżowego zamocz w wodzie. Ułóż papier ryżowy na desce i rozsmaruj na nim 25 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem. Na środku arkusza ułóż porcję kurczaka, słupki ogórka, marchwi, kiełki, szczypiorek, miętę i bazylię. Papier ryżowy złóż na pół i zawiń w rulonik. W taki sam sposób przygotuj 3 pozostałe spring rollsy.

4. Spring rollsy podawaj z sosem słodko-pikantnym chili. 

Mam ochotę na

Sałatka z suszonych pomidorów z Philadelphią
Sałatka z suszonych pomidorów z Philadelphią
czas przygotowania: 25 minut
Pumpernikiel z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami
Pumpernikiel z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami
czas przygotowania: 15 minut
Tost z konfiturą z borówki i ze świeżymi borówkami
Tost z konfiturą z borówki i ze świeżymi borówkami
czas przygotowania: 30 minut
Krem z buraków i jabłek
Krem z buraków i jabłek
czas przygotowania: 45 minut
Strucla serowa
Strucla serowa
czas przygotowania: 150 minut