Grillowane skrzydełka z kurczaka w glazurze

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

Dip:

  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 20 g boczku w plastrach
  • 80 g kukurydzy z puszki
  • 40 g startego sera red cheddar
  • 10 g dymki
  • 1 g soli
  • 1 g pieprzu grubo mielonego

Grillowane skrzydełka z kurczaka w glazurze:

  • 700 g skrzydełek drobiowych
  • 15 g sosu chipotle adobo
  • 7 g papryczek z chipotle
  • 100 ml syropu z brzoskwini w puszce
  • 60 g brzoskwini w puszce
    1/3 szklanki wody
  • 8 g mąki ziemniaczanej
  • 2 g świeżej kolendry
  • 5 g sezamu
  • 2 g soli

Sposób przygotowania

  1. Rozpal grill. Skrzydełka opłucz, usuń lotki i przetnij na pół. Ułóż skrzydełka na kratce i grilluj przez 30 minut.
  2. W tym czasie przygotuj glazurę: wymieszaj w garnuszku syrop z brzoskwini, pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię, sos adobo, pokrojoną papryczkę, sól oraz 1/3 szklanki wody z mąką ziemniaczaną. Zagotuj, cały czas mieszając.
  3. Gdy glazura zgęstnieje, przełóż ją do miski i wrzuć do niej grillowane skrzydełka. Poruszaj miską tak, by wszystkie skrzydełka pokryły się glazurą.
  4. Posyp potrawę świeżą kolendrą i sezamem. Pokrój plastry boczku w kosteczkę i smaż bez tłuszczu, aż będzie chrupiący. Zetrzyj ser cheddar na średnich oczkach tarki, pokrój dymkę.
  5. Wymieszaj boczek, ser, dymkę, kukurydzę z serkiem Philadelphia i dopraw solą oraz pieprzem.

Mam ochotę na

Mule w białym sosie winnym
Mule w białym sosie winnym
czas przygotowania: 20 minut
Brownie z bananem
Brownie z bananem
czas przygotowania: 60 minut
Focaccia z boczkiem i oliwkami
Focaccia z boczkiem i oliwkami
czas przygotowania: 2,5 godz. (1 godz. na wyrośnięcie ciasta)
Rurki z kremem waniliowym
Rurki z kremem waniliowym
czas przygotowania: 40 minut
Pumpernikiel z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami
Pumpernikiel z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami
czas przygotowania: 15 minut