Olej rozgrzej w garnku, dodaj por pokrojony w półkrążki i smaż przez 4 minuty. Kapustę pokrój w drobne paski i dodaj do garnka, posól i smaż przez 5 minut. Warzywa zalej wodą (tak, żeby przykryć kapustę). Gotuj przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dołóż serek szczypiorkowy i wymieszaj do połączenia się składników.
Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, dopraw serkiem śmietankowym i masłem, ugnieć tłuczkiem do uzyskania miękkiego purée.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, delikatnie posól i smaż przez 7 minut. Następnie dodaj miód i ocet jabłkowy.
Na talerz wyłóż purée ziemniaczane i zrób wgłębienie. We wgłębienie nałóż karmelizowaną cebulę. Całość zalej zupą i dołóż kleks serka szczypiorkowego. Wierzch posyp szczypiorkiem.