Zupa z młodej kapusty z purée ziemniaczanym

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 por
  • 1 mała młoda kapusta
  • 1 l wody
  • 3 łyżki serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka serka Philadelphia Original
  • 2 łyżki zimnego masła
  • sól i pieprz
  • drobno pokrojony szczypiorek
  • serek Philadelphia ze szczypiorkiem do dekoracji
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 białe cebule
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Sposób przygotowania

  1. Olej rozgrzej w garnku, dodaj por pokrojony w półkrążki i smaż przez 4 minuty. Kapustę pokrój w drobne paski i dodaj do garnka, posól i smaż przez 5 minut. Warzywa zalej wodą (tak, żeby przykryć kapustę). Gotuj przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dołóż serek szczypiorkowy i wymieszaj do połączenia się składników. 
  2. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, dopraw serkiem śmietankowym i masłem, ugnieć tłuczkiem do uzyskania miękkiego purée. 
  3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, delikatnie posól i smaż przez 7 minut. Następnie dodaj miód i ocet jabłkowy. 
  4. Na talerz wyłóż purée ziemniaczane i zrób wgłębienie. We wgłębienie nałóż karmelizowaną cebulę. Całość zalej zupą i dołóż kleks serka szczypiorkowego. Wierzch posyp szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Pieczarki Portobello z jajkami przepiórczymi
Pieczarki Portobello z jajkami przepiórczymi
czas przygotowania: 40 minut
Rogal maślany ze śmietankową pastą jajeczną i miodowym boczkiem
Rogal maślany ze śmietankową pastą jajeczną i miodowym boczkiem
czas przygotowania: 15 minut
Tureckie kofty z dipem
Tureckie kofty z dipem
czas przygotowania: 35 minut
Chłodnik z jagód z owocami jagodowymi
Chłodnik z jagód z owocami jagodowymi
czas przygotowania: 5 minut
Churros
Churros
czas przygotowania: 30 minut