Makaron ze szparagami i boczniakami

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 200 g makaronu ramen
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 szalotka, pokrojona w kostkę
  • 200 g boczniaków
  • 6 szparagów (bez zdrewniałych końcówek), pokrojonych na małe kawałki
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka pasty miso
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki serka Philadelphia ziołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki serka Philadelphia ziołowego

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź.
  2. W woku rozgrzej olej, wrzuć starty imbir, czosnek pokrojony w plasterki, szalotkę pokrojoną w kostkę i orzeszki ziemne. Smaż przez 2 minuty.
  3. Dodaj boczniaki i smaż przez 10 minut, aż będą złociste i miękkie.
  4. Dodaj pokrojone szparagi i smaż przez 3 minuty.
  5. Dodaj pastę miso, sos sojowy, sos rybny i 2 łyżki serka Philadelphia ziołowego. W razie potrzeby podlej wodą, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu.
  6. Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawaj makaron posypany posiekaną kolendrą i udekorowany kleksem serka Philadelphia.

Mam ochotę na

Zupa z czerwonej kapusty
Zupa z czerwonej kapusty
czas przygotowania: 30 minut
Fiadone
Fiadone
czas przygotowania: 1 godzina i 8 godzin chłodzenia w lodówce
Cytrynowo-kokosowa tarta z serkiem Philadelphia
Cytrynowo-kokosowa tarta z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 1 godzina
Słowackie haluszki (bryndzové halušky)
Słowackie haluszki (bryndzové halušky)
czas przygotowania: 30 minut
Rogaliki drożdżowe z migdałowym nadzieniem
Rogaliki drożdżowe z migdałowym nadzieniem
czas przygotowania: 30 minut