Pierogi dyniowe

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki

Ciasto pierogowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • około 150 ml gorącej wody

Farsz:

  • 200 g dyni piżmowej bez skórki
  • oliwa do skropienia dyni
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 125 g serka Philadelphia z ziołami
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka posiekanych listków tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropel tabasco
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2 cebule szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka śmietanki 30-36%
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

Przygotowanie farszu:

  1. Skropioną oliwą dynię piecz ok. 30 minut w temperaturze 200°C.
  2. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dynię wystudź i rozgnieć widelcem. Wymieszaj z cebulą, serkami, natką pietruszki. Dopraw skórką z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kilkoma kroplami tabasco, listkami tymianku, solą i pieprzem.

Przygotowanie ciasta:

  1. Z podanych składników wyrób elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Wałkuj na posypanej mąką stolnicy. Oderwij 1/3 część ciasta i rozwałkuj na cienki placek. Ringiem albo szklanką o średnicy 8 cm wycinaj kółka. Tak samo postępuj z resztą ciasta.
  2. Farsz nakładaj łyżeczką na okrągłe placki, składaj na pół i dokładnie sklejaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia pierogów. Wyciągaj łyżką cedzakową i podawaj z dodatkami.

Przygotowanie sosu:

  1. Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Wrzuć posiekaną szalotkę z czosnkiem. Smaż 2 minuty i dolej śmietankę, dodaj serek. Gotuj 5 minut i dołóż szczypiorek. Sosem polewaj ugotowane pierogi.
  2. Na patelni upraż orzechy, polej miodem i przełóż na talerz. Po wystygnięciu posiekaj je i posypuj nimi serwowane pierogi. Wierzch pierogów udekoruj kleksami serka.

Mam ochotę na

Kasza manna z pieczonymi winogronami
Kasza manna z pieczonymi winogronami
czas przygotowania: 30 minut
Chałka z jajkiem po benedyktyńsku
Chałka z jajkiem po benedyktyńsku
czas przygotowania: 30 minut
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
czas przygotowania: 75 minut
Tort bezowy z owocami
Tort bezowy z owocami
czas przygotowania: 4 godziny
Bagietka z pieczoną dynią i serkiem
Bagietka z pieczoną dynią i serkiem
czas przygotowania: 30 minut