Skropioną oliwą dynię piecz ok. 30 minut w temperaturze 200°C.
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dynię wystudź i rozgnieć widelcem. Wymieszaj z cebulą, serkami, natką pietruszki. Dopraw skórką z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kilkoma kroplami tabasco, listkami tymianku, solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników wyrób elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Wałkuj na posypanej mąką stolnicy. Oderwij 1/3 część ciasta i rozwałkuj na cienki placek. Ringiem albo szklanką o średnicy 8 cm wycinaj kółka. Tak samo postępuj z resztą ciasta.
Farsz nakładaj łyżeczką na okrągłe placki, składaj na pół i dokładnie sklejaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia pierogów. Wyciągaj łyżką cedzakową i podawaj z dodatkami.
Przygotowanie sosu:
Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Wrzuć posiekaną szalotkę z czosnkiem. Smaż 2 minuty i dolej śmietankę, dodaj serek. Gotuj 5 minut i dołóż szczypiorek. Sosem polewaj ugotowane pierogi.
Na patelni upraż orzechy, polej miodem i przełóż na talerz. Po wystygnięciu posiekaj je i posypuj nimi serwowane pierogi. Wierzch pierogów udekoruj kleksami serka.