Makiełki z kremem i wiśniami

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 4 koszyczki makaronu tagliatelle (200 g ugotowanego)
  • 150 g masy makowej z bakaliami
  • 150 g wiśni w żelu
  • 1 opakowanie serka Philadelphia Original
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 150 ml śmietany kremówki schłodzonej
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

1. Ugotuj makaron w wodzie z odrobiną cukru.

2. W międzyczasie ubij śmietanę. Jajko utrzyj z cukrem. Do jajka z cukrem dodaj serek Philadelphia – wymieszaj trzepaczką. Następnie, bardzo delikatnie dodaj do masy bitą śmietanę.

3. W osobnym naczyniu połącz mak ze śmietanką 18% (dla uzyskania lepszej konsystencji). Do maku dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj wszystko dokładnie.

4. Do czterech szklanych pucharków nałóż masę serkową (na dno). Na serek połóż ok. 2 łyżki wiśni w żelu. Makaron nawiń na widelec i delikatnie ułóż na wiśniach (w postaci różyczek).

Wskazówka: danie podawaj od razu, aby makaron z makiem nie wysechł.

Mam ochotę na

Wegeburger
Wegeburger
czas przygotowania: 25 minut
Pasta z bobu
Pasta z bobu
czas przygotowania: 30 minut
Kanapka z marynowanym tofu
Kanapka z marynowanym tofu
czas przygotowania: 25 minut
Różowa sałatka
Różowa sałatka
czas przygotowania: 25 minut
Pasta z wędzonego pstrąga
Pasta z wędzonego pstrąga
czas przygotowania: 20 minut