Naleśniki z serkiem i rabarbarem

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 laski rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 60 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 100 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko oraz wodę gazowaną i wymieszaj rózgą lub krótko zmiksuj mikserem na jednolite ciasto bez grudek.
  2. Dodaj jajko, sól oraz olej roślinny i znów krótko wymieszaj rózgą lub zmiksuj na gładkie ciasto.
  3. Rozgrzej patelnię (np. naleśnikową, ale nie jest ona konieczna). Wylej niedużą porcję ciasta na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki wazowej i rozprowadź je po całej powierzchni patelni, przekręcając ją.
  4. Gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i dobrze ścięty, przewróć go na drugą stronę za pomocą łopatki i smaż, aż druga strona będzie również zrumieniona.
  5. Usmaż pozostałe naleśniki, przechowując je w ciepłym miejscu.
  6. Rabarbar pokrój na dwucentymetrowe kawałki i smaż razem z cukrem na małym ogniu przez 15 minut, aż zmięknie i skarmelizuje się.
  7. Serki połącz w jednolitą masę.
  8. Naleśniki wysmaruj serkiem, złóż na ćwiartki. Na wierzch wyłóż karmelizowany rabarbar i plastry świeżych truskawek.

Mam ochotę na

Mango mastani
Mango mastani
czas przygotowania: 30 minut + czas mrożenia
Kurczak w szpinaku
Kurczak w szpinaku
czas przygotowania: 30 minut
Makaroniki czekoladowe
Makaroniki czekoladowe
czas przygotowania: 90 minut
Deser a la pavê de maracujá
Deser a la pavê de maracujá
czas przygotowania: 25 minut
Pulpety w sosie chrzanowym
Pulpety w sosie chrzanowym
czas przygotowania: 60 minut