Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko oraz wodę gazowaną i wymieszaj rózgą lub krótko zmiksuj mikserem na jednolite ciasto bez grudek.
Dodaj jajko, sól oraz olej roślinny i znów krótko wymieszaj rózgą lub zmiksuj na gładkie ciasto.
Rozgrzej patelnię (np. naleśnikową, ale nie jest ona konieczna). Wylej niedużą porcję ciasta na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki wazowej i rozprowadź je po całej powierzchni patelni, przekręcając ją.
Gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i dobrze ścięty, przewróć go na drugą stronę za pomocą łopatki i smaż, aż druga strona będzie również zrumieniona.
Usmaż pozostałe naleśniki, przechowując je w ciepłym miejscu.
Rabarbar pokrój na dwucentymetrowe kawałki i smaż razem z cukrem na małym ogniu przez 15 minut, aż zmięknie i skarmelizuje się.
Serki połącz w jednolitą masę.
Naleśniki wysmaruj serkiem, złóż na ćwiartki. Na wierzch wyłóż karmelizowany rabarbar i plastry świeżych truskawek.