Pierogi z łososiem wędzonym

Ilość porcji: ok. 25 szt.
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 140 ml lekko osolonej letniej wody
  • pół łyżeczki oleju

Farsz:

  • 250 g wędzonego łososia
  • 1 opakowanie serka Philadelphia Original
  • 1 cebula biała
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Farsz
Cebulę pokrój drobno i podduś na maśle. Na patelnię dodaj łososia i rozdrobnij go szpatułką. Delikatnie ostudź rybę, dodaj do niej serek i poszatkowaną natkę pietruszki.

2. Ciasto
Mąkę przesiej do miski. W osobnym naczyniu połącz letnią wodę z olejem, wlej mieszankę do mąki i wymieszaj wszystko szpatułką. Wyrób ciasto. Kiedy zacznie się ono odklejać od ścianek miski, przenieś je na stolnicę. Wyrabiaj ciasto obiema rękami przez ok.15 minut – do uzyskania właściwej konsystencji. Podziel je na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj, a drugą przykryj. Z rozwałkowanego ciasta wytnij szklanką kółka, wypełnij je farszem i precyzyjnie sklej brzegi.

3. Gotowanie
Zagotuj wodę w dużym garnku i wrzuć do niej gotowe pierogi. Gotuj ok. 5 minut – aż do wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Wskazówka:
Ugotowane uprzednio i wystudzone już pierogi możesz usmażyć na patelni na dużej ilości tłuszczu.

Mam ochotę na

Chlebek dyniowy 
Chlebek dyniowy 
czas przygotowania: 60 minut
Orkiszowe ciasto świąteczne z konfiturą
Orkiszowe ciasto świąteczne z konfiturą
czas przygotowania: 1,5 godziny
Chlebek naan
Chlebek naan
czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania ciasta
Domowe nachosy z dipem
Domowe nachosy z dipem
czas przygotowania: 40 minut
Philly cheesesteak
Philly cheesesteak
czas przygotowania: 30 minut