Ciasto:
Farsz:
1. Farsz
Cebulę pokrój drobno i podduś na maśle. Na patelnię dodaj łososia i rozdrobnij go szpatułką. Delikatnie ostudź rybę, dodaj do niej serek i poszatkowaną natkę pietruszki.
2. Ciasto
Mąkę przesiej do miski. W osobnym naczyniu połącz letnią wodę z olejem, wlej mieszankę do mąki i wymieszaj wszystko szpatułką. Wyrób ciasto. Kiedy zacznie się ono odklejać od ścianek miski, przenieś je na stolnicę. Wyrabiaj ciasto obiema rękami przez ok.15 minut – do uzyskania właściwej konsystencji. Podziel je na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj, a drugą przykryj. Z rozwałkowanego ciasta wytnij szklanką kółka, wypełnij je farszem i precyzyjnie sklej brzegi.
3. Gotowanie
Zagotuj wodę w dużym garnku i wrzuć do niej gotowe pierogi. Gotuj ok. 5 minut – aż do wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Wskazówka:
Ugotowane uprzednio i wystudzone już pierogi możesz usmażyć na patelni na dużej ilości tłuszczu.