Serek Philadelphia, kurczak i makaron z bekonem

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 20 minut + czas gotowania10 minut

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka bez skóry
  • 2 gałązki tymianku i rozmarynu, pocięte i rozmieszane razem
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kawałek masła
  • 50 g bekonu
  • 120 g  serka Philadelphia z ziołami
  • 150 g mrożonego grochu
  • sok z połowy cytryny
  • 300 g makaronu typu kokardki

Sposób przygotowania

  1. Rozbij tłuczkiem piersi z kurczaka na cienkie płaty. Połóż je na pergaminie i posyp posiekanymi ziołami i przyprawami.
  2. Smaż bez oleju bekon na nieprzywierającej patelni, następnie przenieś go na talerz. Zagotuj mały garnek wody. Wrzuć do niej makaron i gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Dwie minuty przed końcem gotowania dorzuć groch.
  3. W międzyczasie rozgrzej olej i masło na patelni na średnim ogniu. Połóż dwie piersi z kurczaka i smaż je przez 2-3 minuty. Zachowaj ich ciepło i powtórz tak samo z kolejnymi porcjami.
  4. Odlej chochlę wody, w której gotował się makaron. Zrób sos: serek Philadelphia wymieszaj z sokiem z cytryny i dodaj wodę z makaronu. Makaron z groszkiem odsącz. Polej je sosem i posyp chrupiącym bekonem.
  5. Nałóż makaron z groszkiem na talerze. Następnie połóż kurczaka. Wierzch udekoruj serkiem Philadelphia.

Mam ochotę na

Bajgle śniadaniowe
Bajgle śniadaniowe
czas przygotowania: 15 minut
Makaroniki czekoladowe
Makaroniki czekoladowe
czas przygotowania: 90 minut
Przystawka z buraka
Przystawka z buraka
czas przygotowania: 15 minut (+ czas pieczenia/gotowania buraka)
Sernik nowojorski z kremowym serkiem
Sernik nowojorski z kremowym serkiem
czas przygotowania: 30 minut + 75 minut pieczenia + czas studzenia
Kruche rurki z kremem
Kruche rurki z kremem
czas przygotowania: 1 godzina