Czas przygotowania:
2 godziny 20 minut razem z czasem wyrastania ciasta
Składniki
150 g mąki pszennej na pizzę
10 g świeżych drożdży
ok. 70 ml ciepłej wody
szczypta cukru
szczypta soli
1 łyżeczka oliwy
100 g serka Philadelphia z ziołami
100 g sera mozzarella di bufala
sos pomidorowy
pomidorki koktajlowe
oliwki
świeża bazylia
Sposób przygotowania
Drożdże w temperaturze pokojowej rozpuść w lekko ciepłej wodzie. Do drożdży dodaj cukier oraz łyżkę mąki, wymieszaj. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie rozczyn zwiększy objętość dwu-, trzykrotnie.
Mąkę przesiej, dodaj sól, oliwę i rozczyn. Połącz składniki drewnianą łyżką, a następnie zagniataj przez około 10 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Po wyrobieniu odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Blachę do pizzy wyłóż papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta uformuj kulę, rozłóż na środku blachy i rozciągaj stopniowo do brzegów. Odstaw na 10 minut.
Ciasto posmaruj sosem pomidorowy, połóż ser mozzarella, pomidory oraz oliwki. Piecz w 230 st. C przez 10 minut.
Na ciepłą pizzę połóż kawałki serka Philadelphia z ziołami oraz świeżą bazylię.