Flaczki z boczniaków

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

Zupa:
• 400 g boczniaków
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• ½ selera
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 litr bulionu warzywnego
• 2 łyżki masła
• 125 g serka Philadelphia Original
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• ½ łyżeczki majeranku
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1 liść laurowy
• 2 ziarenka ziela angielskiego
• sól i pieprz do smaku

Do podania:
• 40 g serka Philadelphia Original (po 10 g na porcję)
• świeży koperek

Sposób przygotowania

Zupa:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
  2. W dużym garnku rozgrzej masło. Podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor.
  3. Dodaj starte warzywa i smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Boczniaki oczyść i pokrój w cienkie paski przypominające flaczki. Dorzuć je do warzyw i smaż przez kolejne 5 minut, pamiętając o mieszaniu.
  5. Wlej bulion warzywny do garnka. Wrzuć do niego przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką i ostrą, majeranek oraz gałkę muszkatołową i wymieszaj.
  6. Gotuj na małym ogniu około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Dodaj 125 g serka i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, tworząc kremową konsystencję.
  8. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.

Podanie:

  1. Wlej flaczki do misek i do każdej porcji dołóż 10 g serka.
  2. Udekoruj świeżym koperkiem.

Mam ochotę na

Tort z czekoladowymi cukierkami
Tort z czekoladowymi cukierkami
czas przygotowania: 70 minut
Spring rollsy z serkiem Phily
Spring rollsy z serkiem Phily
czas przygotowania: 30 minut
Wegetariańska zupa marchewkowa z batatem
Wegetariańska zupa marchewkowa z batatem
czas przygotowania: 40 minut
Tarta jabłkowo-gruszkowa
Tarta jabłkowo-gruszkowa
czas przygotowania: 120 minut
Terrina z łososiem
Terrina z łososiem
czas przygotowania: 15 minut