Empanady

Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia z ziołami
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 220 g papryki spiczastej
  • 105 g cebuli czerwonej
  • 15 g czosnku
  • 60 g chipotle z adobo
  • 480 g mąki pszennej
  • 20 ml oliwy + 20 ml oliwy do smażenia
  • 115 g masła
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
  • 10 g soli + 2 g soli do farszu
  • 4 g pieprzu
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto na empanady. Zmieszaj mąkę z solą, dodaj jajko, masło w kawałkach i wymieszaj dokładnie, najlepiej przy pomocy miksera ręcznego lub planetarnego. Dolej ciepłą wodę oraz oliwę i miksuj do połączenia się składników.
  2. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski i zostaw w lodówce na godzinę. W międzyczasie pokrój drobno paprykę, cebulę oraz czosnek. Rozgrzej pozostałą oliwę na patelni. Podsmaż paprykę wraz z cebulą przez 5 minut, następnie dodaj mięso wołowe i smaż na średnim ogniu przez 10 minut. Gdy odparują soki z mięsa, dodaj czosnek. Po 2 minutach wlej adobo wraz z pokrojoną papryczką chipotle. Smaż na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Nagrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószonej mąką powierzchni. Wykrój placki o średnicy 6-7 cm. Na każdym z nich układaj płaską łyżeczkę serka Philadelphia z ziołami oraz łyżkę farszu mięsnego. Zwilż brzegi ciasta, złóż placek na pół i sklej. Powtarzaj czynność z kolejnymi plackami.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierożki jeden obok drugiego, posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Piecz przez 25-30 minut, aż empanady będą mocno zrumienione.

Mam ochotę na

Rolada truskawkowa
Rolada truskawkowa
czas przygotowania: 35 minut (+ czas chłodzenia)
Sernik japoński
Sernik japoński
czas przygotowania: 70 minut
Stek z polędwicy wołowej
Stek z polędwicy wołowej
czas przygotowania: 30 minut
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki
czas przygotowania: 70 minut + czas studzenia
Tajska zupa kokosowa
Tajska zupa kokosowa
czas przygotowania: 30 minut