Kotlety z kurczakiem w stylu azjatyckim i orzechami nerkowca

Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 20 minut + czas smarzenia20 minut

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (zobacz wskazówkę)
  • 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana
  • 120 g serka Philadelphia Light
  • 50 g solonych orzechów nerkowca, drobno posiekanych
  • 15 liści bazylii (do ozdobienia potrawy)
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • drobno starta skórka jednej dużej cytryny
  • odrobina mąki (do formowania)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 50 ml białego octu winnego
  • 50 ml wody
  • 25 g ciemnego trzcinowego cukru
  • 2 łyżeczki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 papryczka gatunku „bird’s eye”

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj dokładnie mielone mięso z cebulą, serkiem Philadelpia, orzechami nerkowca i skórką z cytryny. Osyp ręce mąką i uformuj wszystko w kulki, następnie je spłaszcz.
  2. Rozgrzej olej na dużej patelni. Smaż kotlety na średnim ogniu przez 6-8 minut aż się zazłocą po obu stronach. Zdejmij z patelni.
  3. Jeśli chcesz podawać kotlety z sosem, połącz ocet winny, wodę, cukier, sos chili, sos rybny i papryczkę chili i smaż na małej patelni aby rozpuścić cukier i zagęścić sos.
  4. Kotlety podawaj na liściu bazylii.

Wskazówka:
Mięso drobiowe przygotuj samodzielnie mieląc piersi z kurczaka w robocie kuchennym. Zamiennie możesz użyć także mięsa z indyka.

Mam ochotę na

Zupa rybna
Zupa rybna
czas przygotowania: 45 minut
Kluski z makiem
Kluski z makiem
czas przygotowania: 30 minut
Halibut w sosie cytrynowym z serkiem Philadelphia Light
Halibut w sosie cytrynowym z serkiem Philadelphia Light
czas przygotowania: 30 minut
Ciasteczka migdałowe z kremem Matcha
Ciasteczka migdałowe z kremem Matcha
czas przygotowania: 15 minut
Sernik z piankami
Sernik z piankami
czas przygotowania: 220 minut