Kotlety z kurczakiem w stylu azjatyckim i orzechami nerkowca
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania:
20 minut + czas smarzenia20 minut
Składniki
500 g mielonego mięsa drobiowego (zobacz wskazówkę)
1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana
120 g serka Philadelphia Light
50 g solonych orzechów nerkowca, drobno posiekanych
15 liści bazylii (do ozdobienia potrawy)
2 łyżki posiekanej kolendry
drobno starta skórka jednej dużej cytryny
odrobina mąki (do formowania)
1 łyżka oleju do smażenia
50 ml białego octu winnego
50 ml wody
25 g ciemnego trzcinowego cukru
2 łyżeczki słodkiego sosu chili
2 łyżeczki sosu rybnego
1 papryczka gatunku „bird’s eye”
Sposób przygotowania
Wymieszaj dokładnie mielone mięso z cebulą, serkiem Philadelpia, orzechami nerkowca i skórką z cytryny. Osyp ręce mąką i uformuj wszystko w kulki, następnie je spłaszcz.
Rozgrzej olej na dużej patelni. Smaż kotlety na średnim ogniu przez 6-8 minut aż się zazłocą po obu stronach. Zdejmij z patelni.
Jeśli chcesz podawać kotlety z sosem, połącz ocet winny, wodę, cukier, sos chili, sos rybny i papryczkę chili i smaż na małej patelni aby rozpuścić cukier i zagęścić sos.
Kotlety podawaj na liściu bazylii.
Wskazówka: Mięso drobiowe przygotuj samodzielnie mieląc piersi z kurczaka w robocie kuchennym. Zamiennie możesz użyć także mięsa z indyka.