Faszerowane patisony

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 2 średnie patisony
  • 300 g wołowego mięsa mielonego
  • 30 g wędzonego boczku (ok. 5 plastrów)
  • 170 g kukurydzy z puszki
  • 200 g dyni np. hokkaido (świeżej lub mrożonej)
  • 90 g selera naciowego (2 łodygi)
  • 120 g ryżu
  • 240 ml bulionu warzywnego
  • 3 g cynamonu
  • 2 g papryki wędzonej
  • 3 g kminu rzymskiego
  • 3 g pieprzu cayenne
  • 5 ml sosu Worcestershire
  • 10 g czosnku (ok. 2 ząbki)
  • 10 g korzenia imbiru
  • 2 g soli
  • 2 g pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj wodę w garnku i umieść w nim patisony. Gotuj przez 20 minut.
  2. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C oraz przygotuj farsz.
  3. Pokrojone w kosteczkę plastry boczku podsmaż na rozgrzanej patelni. Skwarki przełóż na ręcznik papierowy. Na wytopionym z boczku tłuszczu smaż przez 10 minut drobno siekane mięso mielone oraz cynamon, kmin, paprykę wędzoną, pieprz cayenne, sos Worcestershire, wyciśnięty czosnek i starty imbir.
  4. W międzyczasie zagotuj w garnuszku bulion z ryżem.
  5. Na patelnię z mięsem wrzuć pokrojoną w kosteczkę dynię, posiekaną nać selera i kukurydzę, a po 5 minutach dodaj ugotowany ryż.
  6. Zdejmij patelnię z gazu i wymieszaj farsz z serkiem Philadelphia Original, skwarkami, solą i pieprzem.
  7. Ugotowanym patisonom odetnij wierzchy i wydrąż środki. Napełnij je farszem, a następnie wstaw w żaroodpornym naczyniu do piekarnika na 20 minut.

Mam ochotę na

Sałatka z makaronem udon
Sałatka z makaronem udon
czas przygotowania: 30 minut
Picarones
Picarones
czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania
Sałatka w słoiku
Sałatka w słoiku
czas przygotowania: 25 minut
Empanady
Empanady
czas przygotowania: 2 godziny
Spaghetti w kremowym sosie
Spaghetti w kremowym sosie
czas przygotowania: 25 minut