Gruszka gotowana w herbacie

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 300 g serka Philadelphia Light
  • 30 g herbatników
  • 10 g zimnego masła
  • 250 ml naparu z herbaty
  • 1 łyżka miodu
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki suszonych płatków kwiatów
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Piekarnik nagrzej do 180°C. Herbatniki pokrusz i zagnieć szybko z masłem na kruszonkę. Przełóż okruchy na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków i piecz przez 5 minut.

2. Gruszki obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Owoce przełóż do rondelka rozcięciami do dołu. Do tak przygotowanych gruszek wlej herbatę, dodaj miód oraz cynamon. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Następnie obróć gruszki i gotuj jeszcze 5 minut.

3. Serek Philadelphia Light zmiksuj krótko z cukrem pudrem i rozłóż po równo na talerze. Następnie ułóż gruszki i polej je syropem powstałym podczas gotowania. Wierzch udekoruj kruszonką i suszonymi płatkami kwiatów.

Mam ochotę na

Strucla serowa
Strucla serowa
czas przygotowania: 150 minut
Pierogi à la karelskie
Pierogi à la karelskie
czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia
Rogaliki drożdżowe z migdałowym nadzieniem
Rogaliki drożdżowe z migdałowym nadzieniem
czas przygotowania: 30 minut
Makaron w pomidorach
Makaron w pomidorach
czas przygotowania: 25 minut
Domowe nachosy z dipem
Domowe nachosy z dipem
czas przygotowania: 40 minut