Czas przygotowania:
15 minut + czas pieczenia1 godzina
Składniki
2 średnie bataty
25 g pancetty lub bekonu
1 zgnieciony ząbek czosnku
3 cebulki dymki, cienko pokrojone
100 g serka Philadelphia Light
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 190°C lub 170°C (z termoobiegiem). Wyrównaj końce ziemniaków, a także ponacinaj bataty co 1-2 cm, ale nie całkowicie (tylko na pewną głębokość). Piecz przez 50 minut na blaszce, aż zrobią się miękkie.
Smaż pancettę na patelni bez oleju na wysokim ogniu, aż zrobi się złocista i chrupiąca. Dodaj czosnek i mieszaj przez 30 sekund, następnie ściągnij z patelni.
Kiedy ziemniaki będą gotowe, wymieszaj cebulkę dymkę z serkiem. Na talerzach połóż upieczone bataty, a na nie serek Philadelphia. Posyp smażoną pancettą i udekoruj szczypiorkiem.