Quiche lorraine

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia

Składniki

Farsz:

  • 125 g serka Philadelphia z ziołami
  • 200 g chudego boczku
  • 4 jajka
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 50 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli

Do podania:

  • 150 g serka Philadelphia z ziołami
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypiorku i bazylii

Sposób przygotowania

1. Przygotuj ciasto: na stolnicy posiekaj zimne masło. Dodaj mąkę, sól, jajko i zimną wodę. Całość zagnieć. Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.

2. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor z łyżką oleju. W misce rozmieszaj jajka ze śmietanką. Dodaj serek Philadelphia z ziołami oraz boczek i połącz składniki. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na rozmiar nieco większy niż średnica formy. Wylep nim dno oraz boki. Spód nakłuwaj widelcem. Tak przygotowane wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut. Po czasie wyjmij podpieczone ciasto i wypełnij je farszem. Następnie wstaw foremkę do piekarnika i piecz 25 minut. W tym czasie nadzienie ładnie się zapiecze.

4. Gotową tartę wystudź. Przed podaniem udekoruj 150 g serka Philadelphia z ziołami oraz posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i bazylią.

Mam ochotę na

Souvlaki
Souvlaki
czas przygotowania: 35 minut + czas chłodzenia
Lody kokosowo-limonkowe z grillowanym melonem
Lody kokosowo-limonkowe z grillowanym melonem
czas przygotowania: 25 minut
Pascha różana
Pascha różana
czas przygotowania: 120 minut
Spaghetti z kremowym pesto
Spaghetti z kremowym pesto
czas przygotowania: 20 minut
Panna cotta z bezą lawendową
Panna cotta z bezą lawendową
czas przygotowania: 4 godziny