Farsz:
Ciasto:
Do podania:
1. Przygotuj ciasto: na stolnicy posiekaj zimne masło. Dodaj mąkę, sól, jajko i zimną wodę. Całość zagnieć. Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.
2. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor z łyżką oleju. W misce rozmieszaj jajka ze śmietanką. Dodaj serek Philadelphia z ziołami oraz boczek i połącz składniki. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na rozmiar nieco większy niż średnica formy. Wylep nim dno oraz boki. Spód nakłuwaj widelcem. Tak przygotowane wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut. Po czasie wyjmij podpieczone ciasto i wypełnij je farszem. Następnie wstaw foremkę do piekarnika i piecz 25 minut. W tym czasie nadzienie ładnie się zapiecze.
4. Gotową tartę wystudź. Przed podaniem udekoruj 150 g serka Philadelphia z ziołami oraz posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i bazylią.