Minibabki z polewą czekoladową

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 175 g serka Philadelphia Milka
  • 110 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 150 g cukru
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml mleka
  • 1 jajko L
  • 4 ml ekstraktu waniliowego
  • 40 ml wrzącej wody
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 2 g soli
  • 4 g masła

Polewa:

  • 50 g masła
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Wsyp do miski suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszaj serek Philadelphia Milka z jajkiem, olejem, mlekiem i ekstraktem waniliowym.
  3. Następnie wlej wilgotne składniki do suchych, dolej wrzątku i dokładnie wymieszaj.
  4. Foremki na minibabki natłuść masłem. Wlej ciasto do połowy wysokości foremek. Piecz 25-30 minut, aż patyczek wbity w babkę będzie tylko lekko wilgotny.
  5. Zbliżając się do końca czasu pieczenia przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść masło oraz czekolady i dokładnie wymieszaj. Polej polewą minibabki wyjęte z piekarnika.

Mam ochotę na

Pstrąg z pomarańczami w ziołowym pesto
Pstrąg z pomarańczami w ziołowym pesto
czas przygotowania: 40 minut
Spring rollsy z krewetkami
Spring rollsy z krewetkami
czas przygotowania: 30 minut
Nachosy z serkiem Philadelphia
Nachosy z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 20 minut
Talarki pumpernikla z wędzonym pstrągiem tęczowym
Talarki pumpernikla z wędzonym pstrągiem tęczowym
czas przygotowania: 20 minut
Orientalna sałatka z wołowiną i noodlami
Orientalna sałatka z wołowiną i noodlami
czas przygotowania: 30 minut