Sernik nowojorski z kremowym serkiem

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 30 minut + 75 minut pieczenia + czas studzenia

Składniki

  • 670 g serka Philadelphia Original + 100 g do posmarowania
  • 150 g pokruszonych ciasteczek owsianych
  • 60 g roztopionego masła + 5 g do wysmarowania tortownicy
  • 120 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 15 ml ekstraktu waniliowego
  • 100 g białej czekolady
  • 8 g kakao

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. Pokruszone ciasteczka wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż dno tortownicy o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem. Dociśnij masę dłonią, żeby uformować równy spód. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 10 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj masę na sernik: 1/3 ilości serka Philadelphia Original wymieszaj dokładnie z połową cukru i mąką ziemniaczaną. Następnie połącz z resztą składników – dodaj 2/3 serka, pozostały cukier, ekstrakt waniliowy, a później po jednym jajku. Wlej śmietankę i kontynuuj mieszanie maksymalnie jeszcze przez 30 sekund.
  4. Zabezpiecz tortownicę folią aluminiową. Wstaw formę do płytkiego naczynia żaroodpornego i nalej gorącej wody (do 3 cm wysokości tortownicy). Wylej masę serową na ciasteczkowy spód i piecz przez 75 minut.
  5. Po upieczeniu studź sernik w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstaw do lodówki na całą noc.
  6. W dniu serwowania roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj z 100 g serka Philadelphia Original. Rozsmaruj polewę na wierzchu sernika i posyp kakao.

Mam ochotę na

Podudzia z kurczaka z warzywami
Podudzia z kurczaka z warzywami
czas przygotowania: 60 minut
Tuńczyk z pieczonymi brokułami
Tuńczyk z pieczonymi brokułami
czas przygotowania: 10 minut
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna
czas przygotowania: 120 minut
Makiełki z kremem i wiśniami
Makiełki z kremem i wiśniami
czas przygotowania: 45 minut
Tarta na słodko
Tarta na słodko
czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia i oczekiwania