Czas przygotowania:
30 minut + 75 minut pieczenia + czas studzenia
Składniki
670 g serka Philadelphia Original + 100 g do posmarowania
150 g pokruszonych ciasteczek owsianych
60 g roztopionego masła + 5 g do wysmarowania tortownicy
120 ml śmietanki 30 lub 36%
100 g cukru
2 jajka
20 g mąki ziemniaczanej
15 ml ekstraktu waniliowego
100 g białej czekolady
8 g kakao
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 180°C.
Pokruszone ciasteczka wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż dno tortownicy o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem. Dociśnij masę dłonią, żeby uformować równy spód. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 10 minut.
W międzyczasie przygotuj masę na sernik: 1/3 ilości serka Philadelphia Original wymieszaj dokładnie z połową cukru i mąką ziemniaczaną. Następnie połącz z resztą składników – dodaj 2/3 serka, pozostały cukier, ekstrakt waniliowy, a później po jednym jajku. Wlej śmietankę i kontynuuj mieszanie maksymalnie jeszcze przez 30 sekund.
Zabezpiecz tortownicę folią aluminiową. Wstaw formę do płytkiego naczynia żaroodpornego i nalej gorącej wody (do 3 cm wysokości tortownicy). Wylej masę serową na ciasteczkowy spód i piecz przez 75 minut.
Po upieczeniu studź sernik w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstaw do lodówki na całą noc.
W dniu serwowania roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj z 100 g serka Philadelphia Original. Rozsmaruj polewę na wierzchu sernika i posyp kakao.