Pulpety w sosie z serka i kurek z kaszą gryczaną

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

Pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos kurkowy:

  • 1 szklanka świeżych kurek
  • 1 łyżka masła
  • 150 g serka Philadelphia z ziołami
  • ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml śmietanki 30% (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Do podania:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej (ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu)
  • natka pietruszki do posypania
  • miks sałat

Sposób przygotowania

Pulpety:

  1. W misce wymieszaj mięso, jajko, bułkę tartą, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Uformuj małe pulpety.
  2. Obsmaż je na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto. Przełóż na talerz.

Sos kurkowy:

  1. Na tej samej patelni rozpuść masło i wrzuć oczyszczone kurki. Smaż grzyby kilka minut, aż zmiękną.
  2. Wlej bulion i gotuj 5 minut.
  3. Dodaj serek z ziołami i mieszaj, aż się rozpuści. Opcjonalnie dolej trochę śmietanki.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Przełóż podsmażone pulpety na patelnię z sosem, wymieszaj i duś przez 10 minut pod przykryciem.

Podanie:

  1. Na talerzach ułóż porcję kaszy gryczanej i pulpety z sosem.
  2. Posyp danie świeżą natką pietruszki.
  3. Podaj z sałatą.

Mam ochotę na

Pankejki czekoladowe
Pankejki czekoladowe
czas przygotowania: 20 minut
Bezglutenowe naleśniki z sokiem z buraka i serkiem Phily
Bezglutenowe naleśniki z sokiem z buraka i serkiem Phily
czas przygotowania: 40 minut
Sushi z krewetkami w tempurze
Sushi z krewetkami w tempurze
czas przygotowania: 1 godzina
Miniburgerki
Miniburgerki
czas przygotowania: 40 minut
Sałatka z kwiatami
Sałatka z kwiatami
czas przygotowania: 10 minut