Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Akcje promocyjne
O marce
Dla profesjonalistów
Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Akcje promocyjne
O marce
Dla profesjonalistów
< Wróć do wszystkich przepisów
Podziel się
Pulpety w sosie z serka i kurek z kaszą gryczaną
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania:
40 minut
Składniki
Pulpety:
500 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 mała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, przeciśnięty
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos kurkowy:
1 szklanka świeżych kurek
1 łyżka masła
150 g serka Philadelphia z ziołami
½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
100 ml śmietanki 30% (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
Do podania:
1 szklanka kaszy gryczanej (ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu)
natka pietruszki do posypania
miks sałat
Sposób przygotowania
Pulpety:
W misce wymieszaj mięso, jajko, bułkę tartą, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Uformuj małe pulpety.
Obsmaż je na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto. Przełóż na talerz.
Sos kurkowy:
Na tej samej patelni rozpuść masło i wrzuć oczyszczone kurki. Smaż grzyby kilka minut, aż zmiękną.
Wlej bulion i gotuj 5 minut.
Dodaj serek z ziołami i mieszaj, aż się rozpuści. Opcjonalnie dolej trochę śmietanki.
Dopraw solą i pieprzem.
Przełóż podsmażone pulpety na patelnię z sosem, wymieszaj i duś przez 10 minut pod przykryciem.
Podanie:
Na talerzach ułóż porcję kaszy gryczanej i pulpety z sosem.
Posyp danie świeżą natką pietruszki.
Podaj z sałatą.
Znajdź podobne dania:
Kasze i ryż
Nabiał
Philadelphia z ziołami
Mięso
Cebulowe
Warzywa
Drób
Dania główne
Grzyby
Kasza gryczana
Kurki
Jajka
Mam ochotę na
Szukaj
Pankejki czekoladowe
czas przygotowania: 20 minut
Bezglutenowe naleśniki z sokiem z buraka i serkiem Phily
czas przygotowania: 40 minut
Sushi z krewetkami w tempurze
czas przygotowania: 1 godzina
Miniburgerki
czas przygotowania: 40 minut
Sałatka z kwiatami
czas przygotowania: 10 minut