Żur podany z pieczywem z serkiem Phily

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

  • 180 g serka Philadelphia Original
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 3 bułki pszenne ciemne na zakwasie
  • 6 jajek
  • zakwas żytni na żurek
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • liście laurowe
  • suszony i świeży majeranek
  • pieprz czarny ziarnisty
  • pieprz ziołowy mielony
  • szczypiorek
  • sól
  • 1,5 l wody

Sposób przygotowania

  1. Na suchej patelni podpraż pokrojone w kawałki cebule.
  2. Do garnka wlej 1,5 wody. Dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu, suszony majeranek, podprażone kawałki cebuli oraz pokrojony czosnek i marchewkę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut. Następnie przecedź wywar przez drobne sito.
  3. Do zupy dodaj zakwas (ilość odpowiednią na 1,5 l wody, w zależności od zakwasu około 300 ml), gotuj 3 minuty. Dopraw zupę śmietaną, solą i odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Ugotuj jajka (5-6 minut), a następnie obierz ze skorupek.
  5. Serek Philadelphia Original wymieszaj z chrzanem. Ciemne bułki na zakwasie przekrój, posmaruj grubo chrzanowym serkiem i posyp szczypiorkiem.
  6. Podgrzej żurek. Podawaj z jajkiem oraz bułką z chrzanowym serkiem. Udekoruj ziołowym pieprzem i szczypiorkiem oraz świeżym majerankiem.

Mam ochotę na

Grillowane brzoskwinie z lodami brzoskwiniowymi
Grillowane brzoskwinie z lodami brzoskwiniowymi
czas przygotowania: 20 minut + czas mrożenia
Faszerowane pomidory
Faszerowane pomidory
czas przygotowania: 60 minut
Tort naleśnikowy red velvet
Tort naleśnikowy red velvet
czas przygotowania: 2,5 godziny
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna
czas przygotowania: 120 minut
Żółta sałatka
Żółta sałatka
czas przygotowania: 150 minut