Na suchej patelni podpraż pokrojone w kawałki cebule.
Do garnka wlej 1,5 wody. Dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu, suszony majeranek, podprażone kawałki cebuli oraz pokrojony czosnek i marchewkę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut. Następnie przecedź wywar przez drobne sito.
Do zupy dodaj zakwas (ilość odpowiednią na 1,5 l wody, w zależności od zakwasu około 300 ml), gotuj 3 minuty. Dopraw zupę śmietaną, solą i odstaw w ciepłe miejsce.
Ugotuj jajka (5-6 minut), a następnie obierz ze skorupek.
Serek Philadelphia Original wymieszaj z chrzanem. Ciemne bułki na zakwasie przekrój, posmaruj grubo chrzanowym serkiem i posyp szczypiorkiem.
Podgrzej żurek. Podawaj z jajkiem oraz bułką z chrzanowym serkiem. Udekoruj ziołowym pieprzem i szczypiorkiem oraz świeżym majerankiem.