Zupa szczawiowa ze smażonymi ziemniaczkami

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

Zupa szczawiowa:
• 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
• 200 g świeżego szczawiu
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka masła
• 125 g serka Philadelphia Original
• 1 łyżeczka miodu
• Sól i pieprz do smaku

Smażone ziemniaczki:
• 300 g ziemniaków (najlepiej sałatkowych)
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Chrupiąca szynka parmeńska:
• 4 plastry szynki parmeńskiej

Do podania:
• 2 łyżki serka Philadelphia (opcjonalnie, do dekoracji)
• 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania

Zupa szczawiowa:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj posiekany szczaw i smaż przez 2 minuty, aż lekko zmięknie.
  3. Wlej bulion, dodaj miód i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  4. Dodaj 125 g serka Philadelphia, dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Smażone ziemniaczki:

  1. Ziemniaki umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
  2. Odcedź, osusz i przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą.
  3. Smaż na złocisty kolor, następnie dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką.

Chrupiąca szynka parmeńska:

  1. Plastry szynki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10 minut, aż będą chrupiące.
  3. Po wystudzeniu pokrusz na mniejsze kawałki.

Do podania:

  1. Do misek nalej gorącą zupę szczawiową.
  2. Dodaj smażone ziemniaczki i pokruszoną szynkę parmeńską.
  3. Na wierzchu ułóż kleks serka Philadelphia (opcjonalnie) i posyp posiekanym koperkiem.

Mam ochotę na

Minitorcik à la węgierski
Minitorcik à la węgierski
czas przygotowania: 35 minut
Tosty z serkiem i truskawkami
Tosty z serkiem i truskawkami
czas przygotowania: 10 minut
Zupa owocowa
Zupa owocowa
czas przygotowania: 30 minut
Biszkoptowy torcik śmietankowy
Biszkoptowy torcik śmietankowy
czas przygotowania: 1 godzina
Gruszki czarownicy
Gruszki czarownicy
czas przygotowania: 20 minut