Zupa z młodymi ziemniakami i bobem

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 180 g bobu
  • 60 g jajek przepiórczych (ok. 5 sztuk)
  • 12 g czosnku
  • 100 g białej cebuli
  • 8 g masła
  • 8 g koperku
  • 2 g soli
  • 2 g pieprzu grubo mielonego

Sposób przygotowania

  1. Młode ziemniaki dokładnie umyj. W garnku zagotuj i posól wodę na bób, a ziemniaki pokrój w kostkę. Bób gotuj ok. 2-3 minuty, następnie ostudź pod zimną wodą i obierz ze skórek.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w plasterki. Na rozgrzanej patelni roztop masło i przez 4 minuty podsmażaj na średnim ogniu ziemniaki wraz z bobem. Dodaj cebulkę, a potem czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.
  3. W osobnym garnku zagotuj bulion warzywny i dodaj do niego ziemniaczki, bób, zeszkloną cebulkę oraz czosnek. Gotuj zupę 15 minut na małym ogniu. W tym czasie zagotuj wodę z solą i ugotuj na twardo jajka przepiórcze (zajmie to 4 minuty).
  4. Po upływie 15 minut przelej trochę zupy do kubka, dodaj serek Philadelphia ze szczypiorkiem, dokładnie wymieszaj i wlej do garnka z zupą, cały czas mieszając. Przed podaniem posyp każdą porcję dużą ilością koperku, dodaj obrane i przekrojone na pół przepiórcze jajka oraz dopraw solą i pieprzem.

Mam ochotę na

Kulki serowe
Kulki serowe
czas przygotowania: 15 minut
Szaszłyki z dorszem, batatem i cukinią
Szaszłyki z dorszem, batatem i cukinią
czas przygotowania: 25 minut
Sernik baskijski
Sernik baskijski
czas przygotowania: 60 minut przygotowania, noc chłodzenia
Tarta z owocami
Tarta z owocami
czas przygotowania: 2 godziny
Tort bezowy z owocami
Tort bezowy z owocami
czas przygotowania: 4 godziny