Chałka z nadzieniem wiśniowym

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 125 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 75 g konfitury z wiśni
  • 450 g mąki pszennej typ 500
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
    60 g masła
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
  • 3 g soli

Sposób przygotowania

  1. Drożdże pokrusz do miski, zasyp łyżką cukru i rozetrzyj do uzyskania płynnej konsystencji. Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Zaczyn powinien się spienić i wyrosnąć. W tym czasie roztop masło w kąpieli wodnej i ostudź. Wymieszaj drożdże z jajkiem, masłem i resztą cukru. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z hakiem do ciast drożdżowych przez 5 minut, aż przestanie kleić się do dłoni i/lub miski. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny (albo do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość).
  3. Nagrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj serek Philadelphia z konfiturą wiśniową. Ciasto po wyrośnięciu zagnieć parę razy i podziel na 3 części. Każdą część uformuj w długi wałek (ok. 50 cm),  rozwałkuj, posmaruj farszem i zroluj z powrotem. Ułóż 3 wałki z farszem obok siebie i zapleć w warkocz, końcówki podwiń pod spód ciasta i lekko dociśnij. Przykryj ścierką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Utrzyj zimne masło z cukrem, mąką i płatkami migdałowymi na kruszonkę. Ciasto posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
  4. Piecz około 25 minut, aż powierzchnia chałki się zrumieni.

Mam ochotę na

Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe
czas przygotowania: 15 minut
Lava cake – fondant czekoladowy
Lava cake – fondant czekoladowy
czas przygotowania: 30 minut
Kremowa zupa z podgrzybkami
Kremowa zupa z podgrzybkami
czas przygotowania: 60 minut
Tajskie curry z kurczakiem
Tajskie curry z kurczakiem
czas przygotowania: 30 minut
Chili con carne
Chili con carne
czas przygotowania: 90 minut