Czas przygotowania:
30 minut + czas chłodzenia3 godziny
Składniki
125 g kruszonych herbatników
1 łyżka startej skórki cytryny
40 g niesolone, stopione masło
4 listki żelatyny
200 ml śmietany kremówki
1 torebka herbaty Earl Grey
280 g serka Philadelphia Original
100 g cukru pudru
125 g świeżych jagód
Sposób przygotowania
Przygotowanie spodu: umieść osiem form o średnicy około 6-7 centymetrów na blaszce do pieczenia. Zmieszaj razem pokruszone biszkopty, skórkę z cytryny i stopione masło. Podziel mieszaninę pomiędzy foremki i dokładnie umieść w podstawie.
Przygotowanie masy: namocz żelatynę w misce zimnej wody. Kiedy dobrze nasiąknie, dokładnie odsącz nadmiar wody. W międzyczasie podgrzej 75 ml śmietanki w małym rondlu. Doprowadź prawie do zagotowania i dodaj torebkę herbaty. Całość ściągnij z ognia. Pozostaw torebkę herbaty w śmietanie na 10 minut, później wyrzuć. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj dopóki się nie roztopi. Na tym etapie być może trzeba będzie ponownie podgrzać śmietankę. Pozostałą część śmietany ubij. Serek Philadelphia wymieszaj z cukrem aż do uzyskania gładkiej masy. Herbacianą masę połącz z serkiem Philadelphia, a potem dodaj ubitą śmietanę. Wmieszaj ¾ przygotowanych jagód. Pozostaw całość do stężenia. Następnie rozłóż masę do foremek i wsadź je do lodówki na 3 godziny.
Dekorowanie: zanim podasz deser, wyjmij serniczki z foremek, delikatnie je ocieplając i wypychając serniczki od spodu. Udekoruj każdą porcję pozostałymi jagodami oraz delikatnie posyp cukru pudru.