Spaghetti z leśnymi grzybami

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 100 g serka Philadelphia Original
  • 80 g świeżych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki, koźlaki)
  • 150 g makaronu spaghetti lub bavette
  • 40 g szalotek
  • 10 g masła
  • 12 g miodu
  • 4 g świeżego rozmarynu
  • 3 g owoców jałowca
  • 3 g ziela angielskiego
  • 2 g pieprzu świeżo mielonego
  • 2 g soli

Sposób przygotowania

  1. Umyj dokładnie grzyby i pokrój w paseczki. Szalotki obierz i pokrój w krążki. Na patelni rozpuść masło, podsmaż świeży rozmaryn, owoce jałowca, ziele angielskie oraz cebulę do zeszklenia. Następnie dorzuć grzyby i smaż na średnim ogniu, aż puszczą sok. W tym czasie zagotuj w garnku osoloną wodę, włóż do niej makaron i ugotuj al dente (około 10 minut).
  2. Po odparowaniu wody z grzybów dodaj do nich łyżeczkę miodu i smaż kolejne 2 minuty. Wlej na patelnię 3 łyżki gorącej wody po ugotowanym makaronie, dodaj serek Philadelphia i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odcedzony makaron przełóż na patelnię z grzybami i połącz z sosem. Serwuj ze świeżym rozmarynem.

Mam ochotę na

Gruszka wytrawna z waniliowym serkiem Phily
Gruszka wytrawna z waniliowym serkiem Phily
czas przygotowania: 55 minut
Parmigiana
Parmigiana
czas przygotowania: 60 minut
Wellington z łososiem i szpinakiem
Wellington z łososiem i szpinakiem
czas przygotowania: 60 minut
Sałatka owocowa
Sałatka owocowa
czas przygotowania: 20 minut
Dorsz w sosie śmietanowym
Dorsz w sosie śmietanowym
czas przygotowania: 35 minut