80 g świeżych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki, koźlaki)
150 g makaronu spaghetti lub bavette
40 g szalotek
10 g masła
12 g miodu
4 g świeżego rozmarynu
3 g owoców jałowca
3 g ziela angielskiego
2 g pieprzu świeżo mielonego
2 g soli
Sposób przygotowania
Umyj dokładnie grzyby i pokrój w paseczki. Szalotki obierz i pokrój w krążki. Na patelni rozpuść masło, podsmaż świeży rozmaryn, owoce jałowca, ziele angielskie oraz cebulę do zeszklenia. Następnie dorzuć grzyby i smaż na średnim ogniu, aż puszczą sok. W tym czasie zagotuj w garnku osoloną wodę, włóż do niej makaron i ugotuj al dente (około 10 minut).
Po odparowaniu wody z grzybów dodaj do nich łyżeczkę miodu i smaż kolejne 2 minuty. Wlej na patelnię 3 łyżki gorącej wody po ugotowanym makaronie, dodaj serek Philadelphia i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odcedzony makaron przełóż na patelnię z grzybami i połącz z sosem. Serwuj ze świeżym rozmarynem.