Spaghetti z leśnymi grzybami

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 100 g serka Philadelphia Original
  • 80 g świeżych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki, koźlaki)
  • 150 g makaronu spaghetti lub bavette
  • 40 g szalotek
  • 10 g masła
  • 12 g miodu
  • 4 g świeżego rozmarynu
  • 3 g owoców jałowca
  • 3 g ziela angielskiego
  • 2 g pieprzu świeżo mielonego
  • 2 g soli

Sposób przygotowania

  1. Umyj dokładnie grzyby i pokrój w paseczki. Szalotki obierz i pokrój w krążki. Na patelni rozpuść masło, podsmaż świeży rozmaryn, owoce jałowca, ziele angielskie oraz cebulę do zeszklenia. Następnie dorzuć grzyby i smaż na średnim ogniu, aż puszczą sok. W tym czasie zagotuj w garnku osoloną wodę, włóż do niej makaron i ugotuj al dente (około 10 minut).
  2. Po odparowaniu wody z grzybów dodaj do nich łyżeczkę miodu i smaż kolejne 2 minuty. Wlej na patelnię 3 łyżki gorącej wody po ugotowanym makaronie, dodaj serek Philadelphia i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odcedzony makaron przełóż na patelnię z grzybami i połącz z sosem. Serwuj ze świeżym rozmarynem.

Mam ochotę na

Bezglutenowe naleśniki z sokiem z buraka i serkiem Phily
Bezglutenowe naleśniki z sokiem z buraka i serkiem Phily
czas przygotowania: 40 minut
Rolada z ciasta dyniowego
Rolada z ciasta dyniowego
czas przygotowania: 60 minut
Koktajl z buraków z dodatkiem jabłek, malin i suszonej żurawiny
Koktajl z buraków z dodatkiem jabłek, malin i suszonej żurawiny
czas przygotowania: 60 minut
Sałatka śledziowa warstwowa
Sałatka śledziowa warstwowa
czas przygotowania: 15 minut
Tartinki śledziowe
Tartinki śledziowe
czas przygotowania: 15 minut