Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i czyścimy z tłuszczu i błon. Przecinamy każdą na 2 płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni przez 3 minuty z każdej strony. Usmażone odkładamy na talerz.
Posiekaną szalotkę podsmażamy na maśle na patelni po kotletach. Do szalotki dokładamy pokrojone w paski morele, dodajemy musztardę, łyżeczkę miodu i dolewamy 150 ml gorącej wody. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Dodajemy serek Philadelphia Original i ponownie mieszamy, do połączenia składników. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie wkładamy do niego usmażone wcześniej kotlety z piersi kurcząt, mieszamy je z sosem – jeżeli jest zbyt gęsty, można dolać 50 ml gorącej wody – i trzymamy na małym ogniu pod przykryciem około 3 minut.
Do kotletów w sosie morelowym pasują kasze kuskus i bulgur, według uznania.