Piersi z kurczaka w sosie z suszonych moreli

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 2 małe piersi kurczaka
  • 70 g serka Philadelphia Original
  • 1 szalotka
  • 10 suszonych moreli
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i czyścimy z tłuszczu i błon. Przecinamy każdą na 2 płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy.
  2. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni przez 3 minuty z każdej strony. Usmażone odkładamy na talerz.
  3. Posiekaną szalotkę podsmażamy na maśle na patelni po kotletach. Do szalotki dokładamy pokrojone w paski morele, dodajemy musztardę, łyżeczkę miodu i dolewamy 150 ml gorącej wody. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Dodajemy serek Philadelphia Original i ponownie mieszamy, do połączenia składników. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie wkładamy do niego usmażone wcześniej kotlety z piersi kurcząt, mieszamy je z sosem – jeżeli jest zbyt gęsty, można dolać 50 ml gorącej wody – i trzymamy na małym ogniu pod przykryciem około 3 minut.
  4. Do kotletów w sosie morelowym pasują kasze kuskus i bulgur, według uznania.

Mam ochotę na

Wegeburger
Wegeburger
czas przygotowania: 25 minut
Chińskie pierożki dim sum
Chińskie pierożki dim sum
czas przygotowania: 25 minut
Mus czekoladowo-śmietankowy
Mus czekoladowo-śmietankowy
czas przygotowania: 25 minut
Kanapki z cukinią i Philadelphią ze szczypiorkiem
Kanapki z cukinią i Philadelphią ze szczypiorkiem
czas przygotowania: 10 minut
Sernik z jagodami i herbatą Earl Grey
Sernik z jagodami i herbatą Earl Grey
czas przygotowania: 30 minut