Obrane i pokrojone ziemniaki wrzuć do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotuj przez ok. 15 minut, aż ziemniaki zmiękną, ale nie rozgotują się. Odlej wodę i przytrzymaj garnek nad palnikiem, potrząsając, aby odparować ziemniaki. Wyłącz gaz.
Dodaj serek Philadelphia, sok z cytryny oraz szczyptę soli i ubijaj do uzyskania gładkiej ziemniaczanej masy. Po ostudzeniu dodaj do niej mąkę oraz jajko i dokładnie wymieszaj. Odstaw masę do lodówki na 20 minut.
Następnie uformuj z niej pojedyncze placuszki (1 czubata łyżka masy na placuszek, co daje 16 sztuk). Rozgrzej olej na patelni i usmaż placki na średnim ogniu, po 3 minuty z każdej strony.
Usmażone placuszki zdejmij z patelni i ułóż na ręczniku papierowym do odsączenia z oleju. Ostudzone miniplacki serwuj jako przystawki udekorowane serkiem Philadelphia, z szynką prosciutto crudo, suszonymi pomidorami z zalewy, kaparami, oliwkami, świeżymi figami, pomidorkami koktajlowymi oraz ulubionymi ziołami.