Piersi z kaczki z ziołowym pesto i lekką sałatką

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

Składniki na piersi z kaczki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki masła

Składniki na pesto:

  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g sera parmezan
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz
  • 250 g serka Philadelphia Original
  • 2 garście miksu sałat
  • 10 plasterków cukinii
  • 6 plasterków czerwonej cebuli

Sposób przygotowania

  1. Umieść wszystkie składniki na pesto w mikserze kielichowym i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie krótko zmiksuj.
  2. Oprósz piersi z kaczki solą i pieprzem. Ułóż piersi na zimnej patelni skórą do dołu i stopniowo zwiększaj temperaturę do średniego ognia. Smaż, aż skóra będzie złocista i chrupiąca, co zajmie około 6-8 minut. Następnie obróć mięso na drugą stronę i smaż przez 2 minuty.
  3. Dodaj masło, przepołowione ząbki czosnku i gałązki tymianku. Polewaj piersi roztopionym masłem i smaż przez kolejne 3 minuty.
  4. Przełóż piersi z patelni na deskę, aby mięso odpoczęło przez 3 minuty, a następnie pokrój je na plastry.
  5. W międzyczasie przygotuj talerz. Na talerzu rozsmaruj serek Philadelphia, zostawiając 3 łyżeczki do dekoracji. Na serku ułóż plastry kaczki, tworząc okrąg i zostawiając miejsce w środku na sałatkę.
  6. W centralnej części talerza rozłóż sałatę, posyp plastrami surowej cukinii i czerwonej cebuli. Całość skrop pesto i udekoruj serkiem.

Mam ochotę na

Ogon bobra
Ogon bobra
czas przygotowania: 35 minut + 1 godz. wyrastania
Chaczapuri
Chaczapuri
czas przygotowania: 2 godziny
Serek Philadelphia z boczkiem, cukinią i sosem carbonara
Serek Philadelphia z boczkiem, cukinią i sosem carbonara
czas przygotowania: 5 minut
Makiełki z kremem i wiśniami
Makiełki z kremem i wiśniami
czas przygotowania: 45 minut
Zielone pierogi à la uszka
Zielone pierogi à la uszka
czas przygotowania: 75 minut