Serek Philadelphia z makaronem Orzo, pieczonym łososiem, szparagami i migdałami
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania:
30 minut
Składniki
200 g makaronu Orzo (włoski makaron jęczmienny)
5 ml oliwy z oliwek
2 szalotki, drobno posiekanej
2 ząbki obranego i zmielonego czosnku
15 g masła
200 ml bulionu z kurczaka
250 g serka Philadelphia Original
8 bardzo dużych łodyg szparagów
4 kawałki świeżego łososia (po ok. 100 g)
10 g płatków migdałowych
sól i pieprz do smaku
świeża trybula do dekoracji
Sposób przygotowania
Makaron: gotuj makaron jęczmienny we wrzącej wodzie z oliwą przez około 7-8 minut, następnie odsącz wodę, wystudź i odstaw.
Sos z serkiem Philadelphia: w rondlu delikatnie podsmaż w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu (sauté) szalotkę i czosnek z masłem aż namiękną, ale nie zbrązowieją. Dodaj bulion z kurczaka i serek Philadelphia. Podgrzewaj do stopienia. Mieszaj, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Obniż temperaturę, aby całość zgęstniała.
Szparagi: użyj nożyka do obierania jarzyn. Obieraj nim szparagi od dolnej części do góry, tak, aby tworzyły się „wióry” (8 „wiór” z jednej łodygi). Umieść je w misce oraz przypraw solą i pieprzem (5 minut przed podaniem). Potnij pozostałe szparagi, aby były zbliżonego rozmiaru.
Łosoś: Przypraw łososia i umieść go w piekarniku w temperaturze 120°C. Piecz go aż jego mięso zrobi się różowe. Następnie usuń i wyrzuć skórę.
Podanie. Umieść migdały w piekarniku na kilka minut, aż zrobią się delikatnie brązowe. Odgrzej sos z serkiem Philadelphia i wymieszaj go z makaronem oraz z kawałkami szparagów. Sprawdź, jak danie jest przyprawione i rozłóż je do 4 miseczek. Połóż łososia na wierzchu. Posyp migdałami i następnie udekoruj „wiórami” ze szparagów. Przypraw pieprzem i świeżą trybulą.