Lasagne z mięsem, cukinią i beszamelem

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 3 szczypty gałki muszkatołowej
  • 125 serka Philadelphia Original
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 200 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 300 ml pulpy pomidorowej
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 100 g parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Podsmaż i dodaj do całej zawartości boczek.
  2. Zrumień boczek i dołóż partiami mięso mielone. Do podsmażonego już mięsa dodaj pulpę pomidorową. Dopraw wszystko solą i pieprzem i gotuj około 1 godz., co jakiś czas mieszając.
  3. Sos beszamelowy: W średniej wielkości garnku rozgrzej dobrze masło, dodaj mąkę i smaż około 2-3 minuty, ciągle mieszając. Powoli wlewaj mleko, ale nadal ciągle energicznie mieszaj, aż sos będzie gładki. Dodaj serek i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstaw z ognia i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180°C (góra-dół). Przygotuj formę o wymiarach 19 x 27 cm. Wysmaruj formę masłem i wlej około 100 ml beszamelu, ułóż warstwę lasagne. Następnie rozprowadź sos boloński, a wierzch polej sosem beszamelowym i posyp parmezanem, wyłóż cukinię pokrojoną w cienkie plastry.
  5. Powtórz warstwy 3 razy i wstaw formę do piekarnika na około 45 minut. W połowie pieczenia przykryj lasagne folią aluminiową. Po upieczeniu odstaw na około 7 minut i porcjuj na prostokątne kawałki.

Mam ochotę na

Nowojorski sernik z pomarańczą
Nowojorski sernik z pomarańczą
czas przygotowania: 1,5 godz.
Sernik czereśniowy na zimno
Sernik czereśniowy na zimno
czas przygotowania: 30 minut oraz czas schłodzenia
Sernik jagodowy
Sernik jagodowy
czas przygotowania: 90 minut
Piernikowe muffiny
Piernikowe muffiny
czas przygotowania: 35 minut
Tartinki śledziowe
Tartinki śledziowe
czas przygotowania: 15 minut