Rozgrzej oliwę w dużym garnku, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Podsmaż i dodaj do całej zawartości boczek.
Zrumień boczek i dołóż partiami mięso mielone. Do podsmażonego już mięsa dodaj pulpę pomidorową. Dopraw wszystko solą i pieprzem i gotuj około 1 godz., co jakiś czas mieszając.
Sos beszamelowy: W średniej wielkości garnku rozgrzej dobrze masło, dodaj mąkę i smaż około 2-3 minuty, ciągle mieszając. Powoli wlewaj mleko, ale nadal ciągle energicznie mieszaj, aż sos będzie gładki. Dodaj serek i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstaw z ognia i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Piekarnik rozgrzej do 180°C (góra-dół). Przygotuj formę o wymiarach 19 x 27 cm. Wysmaruj formę masłem i wlej około 100 ml beszamelu, ułóż warstwę lasagne. Następnie rozprowadź sos boloński, a wierzch polej sosem beszamelowym i posyp parmezanem, wyłóż cukinię pokrojoną w cienkie plastry.
Powtórz warstwy 3 razy i wstaw formę do piekarnika na około 45 minut. W połowie pieczenia przykryj lasagne folią aluminiową. Po upieczeniu odstaw na około 7 minut i porcjuj na prostokątne kawałki.