Spanakopita

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia z ziołami
  • 250 g ciasta filo (ok. 18 płatów)
  • 300 g szpinaku baby
  • 80 g sera feta
  • 50 g pora
  • 60 g szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 g gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 3 g startej skórki cytryny
  • 4 g soli
  • 2 g pieprzu
  • 2 g czarnuszki
  • 40 g masła do posmarowania + 20 g do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. Rozpuść masło na rozgrzanej patelni i obsmaż na średnim ogniu posiekanego drobno pora oraz pokrojone szalotki. Po 5 minutach wyciśnij na patelnię czosnek, smaż kolejne 2 minuty i dodaj liście młodego szpinaku. Dopraw gałką muszkatołową, startą skórką cytryny, solą oraz pieprzem. Zdejmij z gazu po 5 minutach ciągłego mieszania i odstaw do lekkiego ostudzenia.
  3. Dodaj serek Philadelphia z ziołami, pokruszony ser feta oraz jajko i dokładnie wymieszaj. Pozostałe masło rozpuść na patelni i przelej do małej miseczki.
  4. Rozłóż płaty ciasta filo i rozprowadź masło na pierwszym płacie przy pomocy pędzla. Przykryj go kolejnym płatem i ponownie posmaruj. Podziel sklejone płaty na 4 równe prostokąty. W górnym lewym rogu, przy krótszej krawędzi, nałóż czubatą łyżkę farszu i złóż w trójkąt, przylepiając górny lewy róg do dłuższej krawędzi. Powtarzaj czynność naprzemiennie, aż dojdziesz do końca prostokąta. Posmaruj trójkąt masłem i posyp czarnuszką.
  5. Wstaw do piekarnika na 25 minut.

Mam ochotę na

Gruszka wytrawna z waniliowym serkiem Phily
Gruszka wytrawna z waniliowym serkiem Phily
czas przygotowania: 55 minut
Kanapka z serkową pastą
Kanapka z serkową pastą
czas przygotowania: 10 minut
Brzoskwinie & Philadelphia w wersji mille-feuille
Brzoskwinie & Philadelphia w wersji mille-feuille
czas przygotowania: 10 minut
Roladki z indyka po toskańsku
Roladki z indyka po toskańsku
czas przygotowania: 45 minut
Azjatycki naleśnik
Azjatycki naleśnik
czas przygotowania: 30 minut